1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny rapport: Lunds tillväxt inte så skral som befarat

Lund åker jojo i Statistiska centralbyråns (SCB) sysselsättningsstatistik. Enligt myndigheten var kommunen ett tillväxtsänke 2017 och året senare noterades staden för en superökning. Men mätningarna är vilseledande, hävdar den skånska tankesmedjan Intelligence Watch.

Foto:Emil Langvad/TT

I rapporten ”Är Lunds svacka över?” ifrågasätts SCB:s bild av Lunds ekonomiska tillväxt. Kritiken handlar bland annat om sysselsättningsstatistik för 2017 som inte anses ha varit ett så dåligt år för Lund som SCB:s siffror gör gällande.

Enligt myndighetens beräkningar rådde det då närmast stiltje på Lunds arbetsmarknad – till följd av stadens sedan länge krympande näringsliv med bland annat försvagningen av mobiltelefonsektorn – trots brinnande högkonjunktur.

Men tankesmedjan Intelligence Watch argumenterar för att 2017 snarare var det år då Lund reste sig ur askan.

”När jag granskade statistiken fann jag att branschen vård, omsorg och sociala tjänster minskade med 1 050 an­ställda 2017, för att öka med 700 anställda 2018. Det föreföll ologiskt. Så jag kontrollerade med de stora arbetsgivarna Lunds kommun och Region Skåne. Det visade sig att de ökade antalet anställda såväl 2017 som 2018. Minskningen SCB redovisar 2017 stämmer således inte”, säger Anders Olshov, grundare av och chef för tankesmedjan Intelligence Watch.

Granskningen innebär att tankesmedjan ändrar Lunds stagnation av sysselsättningstillväxten 2017 till en ökning på 1,34 procent till totalt 70 745 arbetstillfällen. Ändringen omkullkastar dock inte helhetsintrycket i den tidigare givna bilden. I tankesmedjans korrigerade version för 2017 hamnar staden fortfarande under genomsnittet bland Sveriges 50 största städer.

Även siffrorna för 2018 ifrågasätts. Enligt SCB hade Lund då en sysselsättningsökning på hela 3,45 procent till sammanlagt 72 256 arbetstillfällen, och av Sveriges 50 största kommuner var det bara Solna som växte snabbare.

”Minskningen av antalet sysselsatta för vård, omsorg och sociala tjänster som SCB redovisar 2017 får som effekt att SCB redovisar en kraftig ökning 2018, trots att antalet i verkligheten var ganska stabilt under perioden. Felet 2017 gör alltså att 2018, som var ett starkt år, får ett extra tillskott och förvandlas till ett superår enligt SCB”, säger Anders Olshov.

I sin skuggberäkning har Intelligence Watch kommit fram till att Lunds sysselsättningstillväxt 2018 hamnade på mer modesta 2,14 procent. Samtidigt gör tankesmedjan ingen formell revidering av SCB:s statistik för det året.

”Vi skulle visserligen kunna göra en ändring, men den sammanslagna bilden av åren 2017 och 2018 ger ändå en hyfsat korrekt uppfattning om utvecklingen i Lund. Däremot gav SCB:s siffror för just 2017 en så pass missvisande bild att vi var tvungna att ändra det året”, säger Anders Olshov.

Oavsett ändring eller inte hamnar Lunds utvecklingstakt för 2018 en bit över genomsnittet bland andra jämförbara städer.

Detta är ett styrkebesked, menar Intelligence Watch som argumenterar för att stadens strukturkris är över och att ljusare tider stundar.

”Lund har en historiskt stark stomme med tillväxtkrafter som kommer från universitetet och Lunds tekniska högskola. Förutsättningarna är goda för att staden framöver ska kunna växa i samma takt som andra jämförbara städer”, säger Anders Olshov.

Även samhällets ökade behov av spjutspetskunskap genom forskningsanläggningarna ESS och Max Lab lyfts fram som gynnsamma institutioner, som på sikt kan komma näringslivet till godo.

Samtidigt pekas det ringa utbudet av kontorslokaler vid Lunds centralstation ut som en svaghet. Dessutom höjer rapporten ett varningens finger kring planerna på dragningen av nya järnvägsspår genom staden, där oenigheter mellan kommunen och Trafikverket kan leda till att ärendet hamnar i långbänk.

”Utvecklingen av Lunds centralstation har redan gått lite i stå. Samtidigt fortskrider utvecklingen av stadsdelen Nyhamnen i Malmö, och därigenom riskerar Lund på kort sikt att förlora kontorsetableringar till Malmö”, säger Anders Olshov.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?