Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny rapport: Lunds tillväxt inte så skral som befarat

Lund åker jojo i Statistiska centralbyråns (SCB) sysselsättningsstatistik. Enligt myndigheten var kommunen ett tillväxtsänke 2017 och året senare noterades staden för en superökning. Men mätningarna är vilseledande, hävdar den skånska tankesmedjan Intelligence Watch.

Foto:Emil Langvad/TT

I rapporten ”Är Lunds svacka över?” ifrågasätts SCB:s bild av Lunds ekonomiska tillväxt. Kritiken handlar bland annat om sysselsättningsstatistik för 2017 som inte anses ha varit ett så dåligt år för Lund som SCB:s siffror gör gällande.

Enligt myndighetens beräkningar rådde det då närmast stiltje på Lunds arbetsmarknad – till följd av stadens sedan länge krympande näringsliv med bland annat försvagningen av mobiltelefonsektorn – trots brinnande högkonjunktur.

Men tankesmedjan Intelligence Watch argumenterar för att 2017 snarare var det år då Lund reste sig ur askan.

”När jag granskade statistiken fann jag att branschen vård, omsorg och sociala tjänster minskade med 1 050 an­ställda 2017, för att öka med 700 anställda 2018. Det föreföll ologiskt. Så jag kontrollerade med de stora arbetsgivarna Lunds kommun och Region Skåne. Det visade sig att de ökade antalet anställda såväl 2017 som 2018. Minskningen SCB redovisar 2017 stämmer således inte”, säger Anders Olshov, grundare av och chef för tankesmedjan Intelligence Watch.

Granskningen innebär att tankesmedjan ändrar Lunds stagnation av sysselsättningstillväxten 2017 till en ökning på 1,34 procent till totalt 70 745 arbetstillfällen. Ändringen omkullkastar dock inte helhetsintrycket i den tidigare givna bilden. I tankesmedjans korrigerade version för 2017 hamnar staden fortfarande under genomsnittet bland Sveriges 50 största städer.

Även siffrorna för 2018 ifrågasätts. Enligt SCB hade Lund då en sysselsättningsökning på hela 3,45 procent till sammanlagt 72 256 arbetstillfällen, och av Sveriges 50 största kommuner var det bara Solna som växte snabbare.

”Minskningen av antalet sysselsatta för vård, omsorg och sociala tjänster som SCB redovisar 2017 får som effekt att SCB redovisar en kraftig ökning 2018, trots att antalet i verkligheten var ganska stabilt under perioden. Felet 2017 gör alltså att 2018, som var ett starkt år, får ett extra tillskott och förvandlas till ett superår enligt SCB”, säger Anders Olshov.

I sin skuggberäkning har Intelligence Watch kommit fram till att Lunds sysselsättningstillväxt 2018 hamnade på mer modesta 2,14 procent. Samtidigt gör tankesmedjan ingen formell revidering av SCB:s statistik för det året.

”Vi skulle visserligen kunna göra en ändring, men den sammanslagna bilden av åren 2017 och 2018 ger ändå en hyfsat korrekt uppfattning om utvecklingen i Lund. Däremot gav SCB:s siffror för just 2017 en så pass missvisande bild att vi var tvungna att ändra det året”, säger Anders Olshov.

Oavsett ändring eller inte hamnar Lunds utvecklingstakt för 2018 en bit över genomsnittet bland andra jämförbara städer.

Detta är ett styrkebesked, menar Intelligence Watch som argumenterar för att stadens strukturkris är över och att ljusare tider stundar.

”Lund har en historiskt stark stomme med tillväxtkrafter som kommer från universitetet och Lunds tekniska högskola. Förutsättningarna är goda för att staden framöver ska kunna växa i samma takt som andra jämförbara städer”, säger Anders Olshov.

Även samhällets ökade behov av spjutspetskunskap genom forskningsanläggningarna ESS och Max Lab lyfts fram som gynnsamma institutioner, som på sikt kan komma näringslivet till godo.

Samtidigt pekas det ringa utbudet av kontorslokaler vid Lunds centralstation ut som en svaghet. Dessutom höjer rapporten ett varningens finger kring planerna på dragningen av nya järnvägsspår genom staden, där oenigheter mellan kommunen och Trafikverket kan leda till att ärendet hamnar i långbänk.

”Utvecklingen av Lunds centralstation har redan gått lite i stå. Samtidigt fortskrider utvecklingen av stadsdelen Nyhamnen i Malmö, och därigenom riskerar Lund på kort sikt att förlora kontorsetableringar till Malmö”, säger Anders Olshov.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?