ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Ny rapport: Dundernota väntar företag vid sprucket brexitavtal

Om EU och Storbritannien inte lyckas enas om ett brexitavtal kommer det att bli en riktigt dyr historia, där den brittiska finanssektorn åker på den största smällen.

Totalt får näringslivet räkna med ökade kostnader på 662 miljarder kronor årligen. Det visar en ny rapport, rapporterar Reuters.

Såväl brittiska bolag som företag i övriga EU har starka skäl att hoppas på att brexitförhandlingarna leder fram till en handelsöverenskommelse. Om så inte sker väntar nämligen en årlig kostnad på 58 miljarder pund, motsvarande 662 miljarder kronor, för företagen, enligt en rapport som gjorts av konsultbolaget Oliver Wyman tillsammans med juristbyrån Clifford Chance. 

Enligt rapporten skulle företag i EU-länderna efter en brexit utan avtal behöva hosta upp runt 353 miljarder kronor per år för att betala för tullar och handelshinder. Brittiska exportbolag skulle å sin sida behöva betala 308 miljarder kronor.

"De ökade kostnaderna och osäkerheten riskerar att minska lönsamheten och är ett hot mot vissa företags existens", konstaterar rapportförfattarna.

Det dystra scenariot skulle dock inte slå lika hårt mot samtliga branscher. Rapporten visar att jordbruks-, bil- och kemikalieindustrin är bland de sektorer som skulle drabbas hårdast.  

Men den största nitlotten skulle tillfalla den brittiska finansbranschen. Till skillnad från exempelvis fordonsindustrin kan finansbolagen inte enkelt byta till inhemska underleverantörer, utan måste öppna upp nya kontor för att fortsätta betjäna kunder inom EU efter utträdet. Förra veckan meddelade de båda storbankerna Goldman Sachs and UBS att de börjar flytta personal till Frankfurt, som en förberedelse inför brexit.

Rapporten visar även att bolagens årliga extrakostnader efter utträdet halveras om britterna blir kvar i EU:s tullunion. Men en sådan lösning har uteslutits av den brittiska premiärministern Theresa May, eftersom det skulle hindra landet från att träffa egna handelsavtal med tillväxtländer som Indien och Kina.  

Storbritannien ska lämna EU i mars 2019.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies