1515
Annons

Ny rankning: Stockholms mobilitet i världsklass

Stockholm får en hedervärd bronsplacering när världens storstäder rankas utifrån hur bra deras mobilitet är. Sverige i stort hyllas för sitt järnvägsnät och Stockholm för sin utbyggda kollektivtrafik. Bäst i världen är - liksom i fjol - Singapore. 

Stockholm, Singapore och London hamnar på pallplats när mobiliteten i 50 storstäder rankas.
Stockholm, Singapore och London hamnar på pallplats när mobiliteten i 50 storstäder rankas.Foto:Mostphotos

I en ny rapport som managementkonsulten Oliver Wyman tagit fram tillsammans med Institute of Transportation Studies vid University of California, Berkeley, har man rankat 50 storstäder utifrån en mängd olika olika faktorer såsom hur väl utbyggda städernas offentliga och privata mobilitetsnätverk är och hur de tagit till sig ny teknik.

”Mobilitet är en viktig faktor för att klara av att hantera folktätheten när världens storstäder växer. 86 procent tycker också att mobilitet är den viktigaste frågan vad gäller större investeringar i städer”, säger Bo Kaunitz, partner på Oliver Wyman som tagit fram rankingen. 

LÄS OCKSÅ Trafikborgarrådet i Stockholm: ”Konstigt om man inte skapade känslor” 

De städer som placerar sig högt – har flera saker gemensamt. De är bland annat nyfikna på elektrifiering, autonoma fordon och samarbetar inom bredare nätverk där både näringsliv och universitet ingår, satsar på renare transporter med delade mobilitetstjänster och har en väl fungerande kollektivtrafik.

”Hur man tänker kring och satsar på infrastrukturen är en jätteviktig faktor - inte bara på ett enda sätt att transportera människor utan på en bred portfölj av olika transportsätt. Men det kokar ner till hur mycket pengar man investerar i mobilitetsekosystemet. Ettan Singapore sticker verkligen ut där och investerar mycket. Men det gör också Stockholm, vilket får effekt”, säger Bo Kaunitz.

I synnerhet Stockholms kollektivtrafik, och tätheten mellan hållplatser får ett gott omdöme, något som glädjer SL:s ordförande tillika trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

”Roligt att Stockholmsregionen rankas i världstoppen för mobilitet i ännu en tung studie. Det är ett kvitto på hårt arbete för en kollektivtrafik som agerar samhällets ryggrad och samtidigt har framåtanda i automatisering och elektrifiering”, säger han till Dagens Industri.

HELA RANKINGEN: Läs mer om undersökningen och vilka delar som rankas här.

 


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?