Hoppa till innehållet

Annons

Ny rankning: Stockholms mobilitet i världsklass

Stockholm får en hedervärd bronsplacering när världens storstäder rankas utifrån hur bra deras mobilitet är. Sverige i stort hyllas för sitt järnvägsnät och Stockholm för sin utbyggda kollektivtrafik. Bäst i världen är - liksom i fjol - Singapore. 

Stockholm, Singapore och London hamnar på pallplats när mobiliteten i 50 storstäder rankas.
Stockholm, Singapore och London hamnar på pallplats när mobiliteten i 50 storstäder rankas.Foto:Mostphotos

I en ny rapport som managementkonsulten Oliver Wyman tagit fram tillsammans med Institute of Transportation Studies vid University of California, Berkeley, har man rankat 50 storstäder utifrån en mängd olika olika faktorer såsom hur väl utbyggda städernas offentliga och privata mobilitetsnätverk är och hur de tagit till sig ny teknik.

”Mobilitet är en viktig faktor för att klara av att hantera folktätheten när världens storstäder växer. 86 procent tycker också att mobilitet är den viktigaste frågan vad gäller större investeringar i städer”, säger Bo Kaunitz, partner på Oliver Wyman som tagit fram rankingen. 

LÄS OCKSÅ Trafikborgarrådet i Stockholm: ”Konstigt om man inte skapade känslor” 

De städer som placerar sig högt – har flera saker gemensamt. De är bland annat nyfikna på elektrifiering, autonoma fordon och samarbetar inom bredare nätverk där både näringsliv och universitet ingår, satsar på renare transporter med delade mobilitetstjänster och har en väl fungerande kollektivtrafik.

”Hur man tänker kring och satsar på infrastrukturen är en jätteviktig faktor - inte bara på ett enda sätt att transportera människor utan på en bred portfölj av olika transportsätt. Men det kokar ner till hur mycket pengar man investerar i mobilitetsekosystemet. Ettan Singapore sticker verkligen ut där och investerar mycket. Men det gör också Stockholm, vilket får effekt”, säger Bo Kaunitz.

I synnerhet Stockholms kollektivtrafik, och tätheten mellan hållplatser får ett gott omdöme, något som glädjer SL:s ordförande tillika trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

”Roligt att Stockholmsregionen rankas i världstoppen för mobilitet i ännu en tung studie. Det är ett kvitto på hårt arbete för en kollektivtrafik som agerar samhällets ryggrad och samtidigt har framåtanda i automatisering och elektrifiering”, säger han till Dagens Industri.

HELA RANKINGEN: Läs mer om undersökningen och vilka delar som rankas här.

Innehåll från Origo GroupAnnons

Origo Group gör det enklare att bli en attraktiv arbetsgivare

Att behålla sina anställda är en stor utmaning för företag och organisationer, speciellt i en föränderlig arbetsmarknad. Det som känns engagerande och får en anställd att må bra, kan förändras i morgon. Genom en kombination av strategiska undersökningar och snabba pulsmätningar hjälper Origo Group företag och organisationer att få ovärderliga insikter om sina anställda men även arbetsmarknaden i stort.

För alla organisationer och företag är det viktigt att förstå hur medarbetare mår och vad som påverkar om de stannar kvar. Det krävs regelbundna mätningar för att fånga upp engagemang, ledarskap och attraktivitet hos medarbetare. 

–Vi jobbar dels med en årlig medarbetarundersökning där resultatet kan analyseras och användas till djupare, strategiska insikter. Men även genom pulsmätningar där cheferna snabbt kan få information om hur medarbetare mår och vad de tycker i olika situationer. En kombination av dessa mätningar är allra bäst, eftersom de används till olika syften, säger Anneli Malaguti som är affärsutvecklare på Origo Group. 

Bredare insikt 

Men det behöver inte stanna där - Origo Group kan även genomföra mätningar utanför organisationen, som kan ge viktiga insikter om vilka förändringar som kan genomföras för att förbättra arbetsmiljön samt att attrahera nya medarbetare. 

Anneli har över tio års erfarenhet inom medarbetar- och kundengagemang och berättar att de även genomför panelmätningar för att se hur mycket omvärlden påverkar medarbetarna. 

– I panelen tar vi upp bredare utvecklingsfrågor. Till exempel hur villig man är att förändra sin arbetssituation, flexibilitet i arbetet, hur viktig lönen är för att byta arbetsgivare och nu senast om det nya omställningsstudiestödet. Det är en utmaning för företag och organisationer att hitta resurser med rätt kompetens och veta vad de lockas av. Därför är dessa insikter användbara för alla våra kunder, eftersom det säger något om den generella bilden som samhället har. 

Origo Group är ett brett undersökningsföretag med erfarenhet av alla slags mätningar i olika branscher. Oavsett vilken typ av företag eller organisation, så hittar Origo Group alla medarbetare, även de som inte använder jobbmail. 

– Vi hittar sätt att nå alla! Just nu använder vi till exempel QR-koder på en akutmottagning för att mäta hur de anställda upplever sina arbetspass. 

Strategiska och operativa insatser

Resultatet från en strategisk undersökning kan ge mycket bra insikter för att förbättra medarbetarerbjudandet i stort och attrahera talanger. En av Origo Groups kunder jobbar aktivt med att nischa företagets aktiviteter och förmåner till sina medarbetare, genom att dela in dem i olika segment baserat på intresseområden och livssituation. 

– AW funkar inte för alla, vissa vill hellre ha friskvårdstimme. Vissa intresserar sig för e-sport andra för djur, natur eller kultur. Genom att tänka i olika intresseområden ser företaget till att skapa attraktiva aktiviteter som förenar medarbetare med samma intressen och får arbetet och livet kommer närmare varandra, så att fler ska trivas. 

Pulsmätningarna hjälper till att få löpande insikter om hur medarbetarna upplever den dagliga arbetsmiljön, att den funkar bra, är något som är viktigt att hålla koll på för att inte riskera att tappa de bästa medarbetarna. 

Om Origo Group

Origo Group är ett av landets ledande insikts- och undersökningsföretag. Vi finns i Stockholm, Linköping och Göteborg. Vi hjälper beslutsfattare i näringsliv och samhälle att tryggt ta steget in i framtiden genom att ta fram väl underbyggda insikter om till exempel vad kunder tycker, hur ett varumärke uppfattas eller hur nöjda medarbetarna är.

Läs mer om medarbetarundersökning och pulsmätning  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Origo Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera