1515
Annons

Ny rankning: Japanska pass världens mäktigaste

Det japanska passet är världens mäktigaste resedokument, enligt en ny rankning, rapporterar CNN.

Sverige har rasat från en första plats år 2014 och hamnar på sjätte plats.

Med ett japanskt pass kan man ta sig till 191 olika länder i världen, visumfritt eller med visum vid ankomst.
Med ett japanskt pass kan man ta sig till 191 olika länder i världen, visumfritt eller med visum vid ankomst.Foto:Janerik Henriksson/TT

Henley Passport Index, som tagits fram av det brittiska konsultföretaget Henley & Partners, mäter regelbundet världens mest resevänliga pass och enligt deras senaste rapport toppar Japan listan – den som har ett japanskt pass kan ta sig till 191 olika länder i världen, visumfritt eller med visum vid ankomst.

På andra plats i passrankningen kommer Singapore med tillträde till 190 länder och på delad tredje plats kommer sydkoreanska och tyska pass med vilka man kan resa till 189 länder. Sverige kommer först på sjätte plats tillsammans med Frankrike och har fallit två platser sedan förra årets rankning och fem platser sedan 2014 års första plats.

Antalet länder som ett svenskt pass ger tillträde till har däremot blivit fler. Med ett svenskt pass blir du i dag insläppt i totalt 186 länder runt om i världen, till skillnad från 174 år 2014, enligt indexet.

Europeiska pass har en stark ställning i rankningens topp tio där bland annat Finland och Italien kommer på delad fjärde plats och Spanien, Luxemburg och Danmark kommer på delad femte plats.

Förenade Arabemiraten står för rankningens största framgång – landet har klättrat 47 platser under de senaste tio åren och hamnar nu på 18:e plats. Med ett emiratiskt pass har man i dag tillträde till 171 länder, utan visum eller med ett visum vid ankomst.

På botten hamnar Syrien, Irak och längst ner Afghanistan. Med ett afghanskt pass får man endast resa in i 26 länder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?