Annons

Ny räkning ska stoppa fusk med folkbokföring

Från skattesmitare i attraktiva kustkommuner till kriminella nätverk som säljer svartkontrakt i utsatta områden. Det är oreda i den svenska folkbokföringen. Nu ställs krav på en ny fysisk folkräkning.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Jesper Frisk

Vem bor var?

Svaret bör finnas i den svenska folkbokföringen, som Skatteverket ansvarar för. Men riktigt så enkelt är det inte.

Olovlig andrahandsuthyrning och handel med svartkontrakt har skapat oreda i folkbokföringen, framförallt i utsatta områden med utbredd trångboddhet.

”Det behövs en fysisk folkräkning för att se hur många som bor där och hur många som förväntas bo där, för att kunna vidta åtgärder”, föreslog nyligen partiledaren Nyamko Sabuni (L) vid en pressträff.

Hon får medhåll från Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

”Vi behöver få koll på var människor faktiskt bor någonstans. En folk- och bostadsräkning skulle vara ett första steg”, säger hon.

I Botkyrka finns flera utsatta områden med utbredd trångboddhet.

”Det finns kriminella organisationer som gör business av att sälja svartkontrakt och utnyttja människor när de är som mest sårbara”, säger Östlin.

Den senaste folk- och bostadsräkningen genomfördes i slutet av 2011 och baserades enbart på registerdata. Det räcker inte, anser Östlin.

”Vi behöver göra en folkräkning där man ringer på och räknar hur många som faktiskt bor där. Botkyrka vill gärna vara en pilotkommun för att ta reda på hur man gör utan att inkräkta på den personliga integriteten.”

Bostaden är en viktig pusselbit för att integrationen ska fungera, säger Östlin. Oreda i folkbokföringen skapar också en skevhet i skatteutjämningssystemet samt ersättningen för statliga bidrag.

”Vi vet att en del kommuner är hårdare belastade än vad de får ersättning för i systemet. Det handlar om hur välfärdskakan fördelas över Sveriges kommuner”, säger Östlin.

Och det är inte bara i utsatta områden det fuskas med folkbokföringen. Västkustkommunerna, med en stor andel fritidshus, har länge haft det kämpigt med den kommunala skattesatsen.

”Det är fler som bor här än som vi får in skattekronor från”, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande i Orust.

Problemet har ställts på sin spets under coronapandemin, då kustkommunerna legat i öppen konflikt med regeringen om möjligheten att neka hemtjänst för sommargäster.

”Många är skrivna i lågskattekommuner som Göteborg och Stockholm, trots att man spenderar merparten av året här. Vi små kustkommuner kan inte konkurrera skattemässigt”, säger Bråkenhielm.

Kustkommunerna går miste om skatteintäkter som ska täcka den kommunala servicen. Från reningsverk till räddningstjänst och hemtjänst.

”Det är ett konstant brottande att få runt budgeten och ekonomin. Och det är andra invånare som får betala i form av en högre skatt.”

Bråkenhielm önskar att riksdag och regering tillsätter en utredning om folkbokföringen.

”Det finns ändå ett lagutrymme som säger att människor ska vara skrivna där man har sin huvudsakliga dygnsvila.”

Förslaget från L om en fysisk folkräkning med särskilt fokus på utsatta områden ska förhandlas med Centerpartiet och regeringen inför nästa års budget.

”Det är bra att Liberalerna delar regeringens målsättning om bättre ordning i folkbokföringen och jag ser fram emot att diskutera det med dem i kommande förhandlingar”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en skriftlig kommentar till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?