1515

Ny prognos: Coronapandemin sänker pensionerna

Inkomstpensionen sänks med 1,5 procent nästa år, enligt en ny prognos från Pensionsmyndigheten. Anledningen är den svaga inkomstutvecklingen som väntas i Sverige i år.

Premiepensionen väntas sjunka med 8 procent.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Inkomstpensionen är den största delen av pensionen för de flesta. En sänkning med 1,5 procent motsvarar 210 kronor för den med en månatlig inkomstpension på 14.000 kronor.

Omräkningen av pensionen varje år styrs av inkomstutvecklingen i Sverige. 

”Man tar alla inkomster i Sverige, för personer mellan 16 och 64 år, och dividerar det med antalet personer”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

I underlaget ingår alla som har en inkomst, oavsett om den kommer från lön, a-kassa, sjukersättning eller föräldrapenning. Och med permitteringar och en kraftigt stigande arbetslöshet påverkas snittinkomsten.

Enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos från april kommer inkomsterna i Sverige bara att stiga med 0,1 procent i år. Det är den siffran ligger till grund för Pensionsmyndighetens beräkningar. 

För att inkomstpensionen ska förbli oförändrad krävs att inkomsterna i Sverige höjs med 1,6 procent. Stiger inkomsterna mer än så stiger också pensionerna. Nu väntas ökningen alltså bli nära noll, och i enlighet med den så kallade indexeringen så sänks då pensionen.

Men, betonar Ole Settergren, prognosen är långt ifrån säker och kan komma att ändras igen när Pensionsmyndigheten gör en ny beräkning i juli.

”Vi vet inte hur framtiden blir. Coronavirusets effekt på hur många som har jobb och vad människor har för inkomster påverkar prognosen, vilket gör den mer osäker än vanligt”, säger han.

Inkomstpensionen väntas i nuvarande prognos stiga med knappt en procent igen 2022, när ekonomin vänder, men då från en lägre nivå.

Prognosen för premiepensionen är en minskning med 8 procent från 2021. Genomsnittlig premiepension är ca 700 kronor i månaden, och 8 procent motsvarar då knappt 60 kronor. Men premiepensionen styrs av utvecklingen för de fonder varje individ har valt, och därför kan variationerna vara stora.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?