Annons

Ny prognos: Corona slår senare men hårdare mot pensionen

Inkomstpensionen stiger nästa år, trots coronakrisen. Däremot sjunker den kraftigt 2022.

”Det blir varma och kalla bad”, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten till TT.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin slår enligt prognosen mot inkomstpensionen, vi kommer sannolikt inte undan. Men fallet blir senare och djupare än vad Pensionsmyndigheten hade räknat med i tidigare prognoser.

Enligt den senaste prognosen väntas inkomstpensionen vara något högre 2021 än 2020. I våras räknade Pensionsmyndigheten med att inkomstpensionen skulle sjunka 2021.

I stället kommer ett fall på hela 2,7 procent året därpå, 2022. Detta alltså enligt Pensionsmyndighetens senaste prognos.

”En sänkning med 2,7 procent är stor. Det är en sänkning som kommer att vara märkbar, framför allt för dem som har en stor andel inkomstpension i sin pension”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Pandemins effekt på pensionerna har alltså senarelagts med ett år, från 2021 till 2022.

Det är inkomsterna under 2020 som bestämmer nivån på inkomstpensionen 2021.

”Vi tror att genomsnittsinkomsten ökar betydligt mer under 2021 än vad vi trodde i maj”, säger Ole Settergren.

Enligt Mikael Nyman, pensionsexpert och chefredaktör på Pensionsnyheterna är det de statliga åtgärderna med anledning av coronakrisen som förklarar att inkomstpensionen sänks senare än vad Pensionsmyndigheten trodde tidigare.

”Det är statens omfattande stödpaket för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin som gör att vi får se sänkta inkomstpensioner ett år senare än vad som väntades i våras. Vi har skjutit upp pensionssänkningen ett år”, säger Mikael Nyman till TT.

De pensionärer som påverkas mest när inkomstpensionen sänks 2022 är enligt prognosen de med stor andel inkomstpension och som ligger i mellanskiktet.

”De som påverkas mest har pensioner från knappt 12.000 till omkring 17.000 i månaden”, säger Ole Settergren.

Pensionärer med de lägsta pensionerna har grundskydd som gör att de inte berörs. Och de som har en stor del tjänstepension påverkas mer av utvecklingen på börsen.

”Och den är ju i princip omöjlig att förutsäga”, säger Mikael Nyman.

Anna Eriksson, pressansvarig på organisationen SPF Seniorerna, tycker att regeringen borde överväga en kompensation för pensionärerna.

”Enklast vore att sänka skatten för pensionärerna”, säger Anna Eriksson till TT.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?