1515
Annons

Ny prognos: Avmattning för svensk industri

2017 var det starkaste året för världsekonomin sedan 2013, men trots detta var den globala tillväxten inte särskilt imponerande. Det mesta tyder på att tillväxttoppen passerats och att den globala konjunkturen mattas något under de kommande åren. Ett orosmoln är risken för protektionism. Det framgår av Industriarbetsgivarnas nya prognos.

Bild:Colourbox

För svensk del toppade tillväxten redan 2015 och den gradvisa avmattningen väntas fortsätta under kommande år i takt med att aktiviteten på bygg- och fastighetsmarknad avtar.

"Risken för ett mer dramatiskt fall på den svenska bostadsmarknaden är dock relativt liten med tanke på fortsatt låga räntor, stark arbetsmarknad och god inkomsttillväxt för hushållen", säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Mats Kinnwall i en kommentar i ett pressmeddelande.

Industriarbetsgivarna spår att BNP i Sverige ökar med 2,2 procent i år och 2,0 procent nästa år. Arbetslösheten väntas ligga på 6,6 procent i år och sedan stiga till 6,8 procent nästa år, när många nyanlända kommer ut i arbetskraften.

Svensk tillväxt har lyfts av kraftigt ökade bostadsinvesteringar i spåren av det låga ränteläget, men bostadsbyggandet slår nu om till att i stället dämpa BNP-utvecklingen. Byggloven har vänt ned kraftigt i slutet av 2017, vilket tyder på fallande bostadsinvesteringar i början av 2018.

Nedgången på bostadsmarknaden väntas också påverka privat konsumtion negativt, men effekten spås bli måttlig så länge det sker en mjuklandning på bostadsmarknaden.

Många prognosmakare sätter sitt hopp till att exportindustrin ska ta över stafettpinnen från bostadssektorn, men Industriarbetsgivarna är skeptiska eftersom mycket tyder på att den globala tillväxten håller på att kulminera för denna gång.

"Föga överraskande är svensk export nära kopplad till världshandeln, utan en betydande acceleration i global tillväxt kommer knappast svensk export att ta fart såvida inte kronan faller rejält", skriver Industriarbetsgivarna i som räknar med att svensk export kommer att utvecklas ungefär som världshandeln i stort framöver.

De räknar med en viss avmattning för svensk industri under 2018-2019, vilket gör att det uppsving som synts för industrins investeringar under 2017 knappast kommer att accelerera. 

Inflationen väntas parkera sig under Riksbankens mål, med en KPIF-inflation på 1,7 procent i slutet av i år och 1,6 procent i slutet av 2019.

Fortsatt låga löneökningar och inget som talar för att löneglidningen skulle stiga kraftigt gör att Industriarbetsgivarna ser ett fortsatt lågt inflationstryck. Detta gör att Riksbankens inte väntas höja styrräntan i år. 

"Först om och när inflationen börjar återvända mot målet i början av nästa år - vilket Industriarbetsgivarnas prognos inte pekar mot - är det realistiskt att förvänta sig en första räntehöjning", skriver de i prognosen.

Enligt prognosen väntas reporäntan höjas med 100 punkter under 2019, till 0,50 procent.

Så länge Riksbanken behåller nuvarande penningpolitiska ansats och fokuserar stenhårt på att få upp inflationen till målet kan man räkna med fortsatt mycket expansiva finansiella förhållanden i Sverige. 

"Frågan är dock om den nuvarande regimen är långsiktigt hållbar, alltfler bedömare betonar riskerna för den finansiella stabiliteten om gratispengarna får fortsätta att flöda fritt genom ekonomin. Det återstår att se om den pågående utredningen kring Riksbankens roll resulterar i förslag på förändringar i det penningpolitiska ramverket", skriver Industriarbetsgivarna.


Innehåll från MontoAnnons

Monto rustar långivarna med realtidsdata: “Skapar fler affärer”

Finansieringsbolagen har länge haft utmaningar med att tjäna SME-företagens behov. Montos plattform som hjälper långivare samla realtidsdata och göra automatiserade kreditbedömningar är en riktig game changer.

– En fantastisk möjlighet för såväl banker som fintechbolag att rusta Sveriges ekonomiska motor med kapital, säger Leonard Schreij, vd för Monto.

2016 var året då reporäntan nådde sin lägsta punkt, -0,5 %. Trots att bankerna generellt lånade ut mycket pengar brottades många mindre företag med finansieringsproblem. Precis som nu. 

– Att bygga kreditbedömningar på förra årets bokslut är naturligtvis rena vansinnet, säger Leonard Schreij. Det var där vi såg möjligheten – att förse långivarna med färsk data. 

Automatiserad datainsamling 

Monto har utvecklat en digital plattform som ger långivaren direkt tillgång till kundens bokföring, reskontra och banksaldon. 

– Traditionellt kräver det lika mycket handpåläggning att bedöma en kredit på 100 000 kronor som en på 10 miljoner, fortsätter Schreij. Automatiserade kreditprocesser omvandlar kalkylen. Det som normalt tar 1-2 veckor klarar man med ett par knapptryckningar med Montos tjänst. 

För branschen. Av branschen.

Systemet byggdes helt från grunden för systerbolaget Capcito. Man såg att andra aktörer också kunde dra nytta av lösningen och SEB blev en tidig kund. Idag riktar sig Monto till alla typer av kreditgivare.

– Vi har validerat vår modell på marknaden under sex år. Det ger oss förutsättningar att hjälpa andra långivare ta ett språng in i framtiden.

Monto ger svaren

Monto förser kreditgivaren med realtidsinformation via API:er så att denne slipper jaga underlag från kund eller kreditupplysningsföretag. Uppdaterad bokföringsdata ger granulära insikter i hur företag presterar här och nu, vilket möjliggör snabba och träffsäkra kreditbeslut samt kontinuerlig monitorering. Det resulterar i lägre risknivå och ökade möjligheter att erbjuda krediter exempelvis till unga företag med kort, men övertygande, kredithistorik. 

– Vi är måna om att poängtera att kreditbedömning inte bara innebär risker som manar till försiktighet utan även ger möjligheter att skapa fler affärer. 

Värdet i att dela data

Men vad tycker företagen om att lämna ut bokförings- och bankdata?

– Trenden att konsumenter gärna delar med sig av Open Banking-data speglas starkt hos företagarna, menar Schreij. För långivaren handlar det om att kommunicera kundnyttan: företaget sparar tid och får bättre finansieringsmöjligheter. 

Visionen: en smidig finansieringsmarknad

Pandemin har visat på begränsningarna att utgå från gammal data för att monitorera sin kreditportfölj. Montos plattform för realtidsdata ger kreditgivare en konkurrensfördel på en marknad där företagare, med allt större digital mognad, förväntar sig personliga tjänster. 

– Vår vision är att göra smidig finansiering till en självklar del av både långivarens och företagarens vardag.

Om Monto

Fintechbolaget Monto lanserades 2021 av teamet bakom Capcito. Montos plattform tillhandahåller finansiell realtidsdata som ger kundinsikter och möjliggör förbättrad och automatiserad kreditbedömning och -monitorering. I november 2021 förvärvades Monto och Capcito av Nasdaq-listade Fortnox, Sveriges ledande affärssystem för företagare. 

www.monto.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?