ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Mitt bolag bidrar

Ny plattform lär flyktingbarn grekiska och engelska

  • Genom en ny språkplattform från Akelius Foundation lär sig fler barn och ungdomar på flykt prata grekiska och engelska. Foto: Josefine Stenersen

Grekland är porten till Europa för många barn på flykt, men språket blir ofta ett hinder på vägen till ett nytt liv. Genom en ny språkplattform från Akelius Foundation lär sig fler barn prata grekiska och engelska.

Soheila är 12 år och har bott i det ökända flyktinglägret Moria på Lesbos i nästan sju månader. Hon flydde tillsammans med sin familj från Afghanistan över havet från Turkiet.  

”Det är tufft i lägret. Så fort det blir mörkt måste någon följa med mig om jag ska gå någonstans, och det är mycket bråk. Jag oroar mig mycket för framtiden, att vi ska bli deporterade. Vi spenderade alla pengar på att ta oss hit, vi har ingenting kvar i Afghanistan.” 

Soheila är ett av alla barn som bor i flyktinglägret Moria under usla förhållanden. Läkare utan gränser har tidigare rapporterat att var fjärde barn uppvisar självskadebeteende.

De senaste fem månaderna har Soheila fått ett litet andrum i tillvaron på Tapuat center, hit kommer 300 barn och kvinnor varje dag. 

Tapuat center ligger några kilometer från Moria, det som tidigare var en bilfirma har i dag blivit omgjort till en skola för barn och ett kvinnocenter. Här lär sig barnen grekiska, engelska, matte och bild. Centret öppnades i april förra året av Unicef, som också samarbetar på plats med den grekiska hjälporganisationen Together For Better Days. 

I dag finns det runt 35 000 flyktingbarn i Grekland. Enligt siffror från Unicef får 40 procent av barn på flykt runt om i världen undervisning i ett språk de inte förstår. Det innebär att många barn hoppar av skolan eller inte klarar sig, eftersom de inte förstår språket. 

Tillsammans med Akelius Foundation har Unicef Sverige tagit fram en språkplattform som lär barnen grekiska och engelska. Plattformen är gjord som en app, och går att ladda ner på datorer, surfplattor och mobiltelefoner. 

”Barnen befinner sig på så många olika nivåer utbildningsmässigt. Glappen blir stor och integrationen i den vanliga skolan blir svår, för de kanske har missat flera år av utbildning. Barnen vill lära sig och de vill gå i skolan, men det finns så många barriärer. Det finns också hinder som att de inte vet hur de ska hålla en penna, eller hur de ska säga att de vill gå på toaletten”, säger Naoko Imoto som är utbildningschef för Unicef i Grekland. 

En del av verksamheten på Tapuat center består även av traumabearbetning. Barn och kvinnor som kommer till centret bär på trauman, både från sina hemländer och från flykten till Grekland. På Tapuat Center arbetar både socialarbetare och en psykolog. 

”Man kan se tecken på olika sätt. Många barn sitter i en hörna och pratar inte. Eller så är det raka motsatsen, de kan inte sitta still och söker uppmärksamhet”, säger Naoko Imoto. 

Även kvinnor får en fristad på Tapuat center. Här kan bland annat ensamstående kvinnor med spädbarn, men även lite äldre barn, få stöd och hjälp. Tapaut Center är en diametral motsats till det kaotiska och överfyllda lägret Moria. Här är det lugnt och stillsamt, många sitter bara ute på gårdsplan och vilar.

Shukri och Nadira kommer båda från Somalia, och har bott i Moria i ett år, respektive tre månader.

”När man kommer till centret får man en paus från lägret ett tag, och jag får lära mig grekiska och engelska. Jag träffar nya människor. Vi pratar om andra saker här än vad vi gör i lägret. Vi känner oss mer bekväma här”, säger Shukri.

Hon bor inne i det inhägnade lägret, Nadira utanför i ett tält. Moria, som är byggt som en mottagningscentral för 3.000 personer, huserar i dag uppemot 15.000 personer. Hälften av dem bor i en angränsande olivlund, de flesta bor i enkla campingtält.

”Jag har varit där i ett år. Allt är svårt. Gå på toaletten, sova, äta.”, säger Shukri som skiljdes åt från sin man när de flydde från Somalia. 

”Det är svårt att prata om Moria. Jag drömmer om ett nytt liv. Att få utbilda mig och hitta ett jobb. Jag vill starta ett nytt liv”, säger Nadira. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer