1515

Ny plan för italienska krisbanker

En ny lösning övervägs för de problemdrabbade italienska bankerna Veneto Banca och Banca Popolare di Vicenza. Planen skulle innebära förluster inte bara för aktieägare utan även för vissa innehavare av bankfordringar, så kallad bail-in.

Däremot skulle bland annat seniora obligationsinnehavare skyddas.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn i frågan.

Bankerna skulle samtidigt säljas, eventuellt efter en separation av bra och dåliga tillgångar.

För en vecka sedan sade Italiens finansminister Pier Carlo Padoan att en lösning kring de italienska bankerna Veneto Banca och Banca Popolare di Vicenza var nära. Han upprepade då budskapet att lösningen inte kommer att innebära någon form av så kallad bail-in, alltså ingen nedskrivning av bankfordringar.

Vid krishanteringen av den problemdrabbade spanska banken Banco Popular nyligen förlorade både aktieägare och vissa bankfordringsägare pengar.

I söndags uppgav Pier Carlo Padoan att det arbetas aktivt på en plan för de italienska bankerna. Han kommunicerade dock inga ytterligare detaljer.

I måndags sade EU-kommissionen att EU-organet arbetar hand i hand med italienska myndigheter och ECB, samt tillade att bra framsteg görs på vägen mot att hitta en lösning som följer EU:s regler.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?