1515
Annons

Ny olycka på Northvolt i Västerås – ingen allvarligt skadad

En brand utbröt vid lunchtid i batteriföretaget Northvolts lokaler i Västerås. Tre personer fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.

Det är andra olyckan på kort tid i fabriken.

Foto:Oliver Szabo

Händelsen föranleddes av en rökutveckling som uppstod från en battericell, vilket ledde till att brandlarmet och det automatiska släckningssystemet sattes i gång, uppger Jesper Wigardt, presskommunikatör på Northvolt, till TT.

Situationen är under kontroll och ingen har skadats allvarligt, meddelar han på eftermiddagen.

Polisen befarade till en början att det fanns en risk för explosioner. Initialt uppgav polisen också att det skulle ha inträffat någon form av explosion, vilket man nu meddelar inte har skett.

”Det matchar vad vi har hört. Vi tittar på det men det handlar om en rökutveckling i en battericell”, säger Jesper Wigardt till TT.

Det är andra gången på kort tid som en olycka inträffar i batterifabriken. I början av november inträffade en liknande brand och flera personer fick uppsöka sjukhusvård.

TT: Det är andra incidenten hos er på kort tid. Hur ser ni på det?
”Vi har rutiner för att hantera detta. Vi vet att det finns en sådan risk när man hanterar battericeller. Säkerhetssystemet fungerade väl med automatiskt släckningssystem, brandlarm och samarbete med lokala myndigheter.”

Räddningstjänst, polis och ambulans har varit på plats. De första uppgifterna gjorde gällande att två personer skulle ha förts till sjukhus, men vid 15-tiden på juldagseftermiddagen står det klart att det handlar om tre personer.

Enligt polisen är ingen av dem allvarligt skadade.

Ytterligare 17 personer ska uppsöka sjukvården för kontroll.

Northvolts fabrik tillverkar batterier och branden inträffade i en begränsad del av byggnaden.

Stellan Jakobsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten, säger att vid tillverkning av av battericeller kan det explodera eller börja brinna om något går fel vid tillverkningen.

”Vi har ingen aktiv brand eller händelse. Just nu är vi inne i själva fabriken för att undersöka exakt vad som har hänt. Vi har haft rökdykare inne och nu ska de gå in tillsammans med fabrikens egen personal i skyddsutrustning för att säkerställa exakt vad som har hänt”, säger han vid 12-tiden.

Den anläggning som ligger på Finnslätten i Västerås går under namnet Northvolt Labs där forskning och utveckling samt testning görs.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?