1515

Ny nedstängning hotar när Trump besöker gräns

Förhandlingarna om pengar till gränssäkerhet har kört fast och mycket tyder på att USA:s statsapparat om några dagar stängs igen.

Samtidigt flyger president Donald Trump till Texasstaden El Paso, som redan har en gränsbarriär mot Mexiko, för årets första politiska massmöte.

Barriären vid gränsen mot Mexiko har funnits i El Paso i decennier men utökas nu.
Barriären vid gränsen mot Mexiko har funnits i El Paso i decennier men utökas nu.Foto:Eric Gay
Barriären utökas längs med gränsen i närheten av centrala El Paso.
Barriären utökas längs med gränsen i närheten av centrala El Paso.Foto:Eric Gay
Förberedelser inför Trumps besök i El Paso.Foto:Eric Gay
Foto:Doug Mills
Foto:Eric Gay

Kampanjmötets tema lär bli El Pasos stärkta gräns, som Trump i förra veckans tal till nationen lyfte fram som ett gott exempel i en stad som tidigare varit en av ”landets farligaste”.

”Nu, med en mäktig barriär på plats, är El Paso en av våra säkraste städer”, sade presidenten.

Men påståendet har ifrågasatts. FBI-statistik visar att våldsbrotten i staden, som gränsar till mexikanska Ciudad Juárez, stadigt gått ner sedan 1993 och var på historiskt låga nivåer redan innan gränsbarriärsbygget godkändes 2006. Efter det steg våldsbrotten marginellt.

Till och med Trumps partikamrat, stadens republikanske borgmästare Dee Margo, har hävdat att presidenten var felinformerad. I ett T witterinlägg tonar han ner gränsstaketets betydelse och säger att El Paso aldrig varit en av USA:s farligaste städer.

Margos inlägg är ännu ett exempel på att Trumps signaturvallöfte, att bygga en gränsmur utefter landets södra gräns, är ifrågasatt och river upp starka känslor. Vid måndagens kampanjmöte lär presidenten återigen hävda att brottslingar och narkotika flödar över gränsen och hans anhängare skandera ”Bygg muren”.

Men det demokratiska stjärnskottet Beto O'Rourke, som leder en parallell protest mot Trump i staden, kommer att argumentera annorlunda. Den tidigare representanthusledamoten O'Rourke, som överväger om han ska ställa upp i presidentvalet 2020, har genom sin kampanjorganisation kallat gränsmurslöftet ”rasistiskt och värdelöst”.

Samtidigt hotas USA:s statsapparat åter av nedstängning – något som också har koppling till murlöftet. Om inte kongressens politiker på fredag enats om ett gränssäkerhetsförslag som presidenten kan acceptera kommer stängningen att återupptas.

Under helgen bröt förhandlingarna samman, enligt medieuppgifter för att Demokraterna ville sätta ett tak för hur många människor som gränspolisen får sätta i förvar. Parterna har heller inte nått någon som helst enighet om hur mycket pengar som ska läggas på barriärer – staket, murar eller stängsel.

Bakgrunden är ett budgetbråk som orsakats av president Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till gränsmursbygget, en begäran som kongressen inte godkänt.

Det har lett till att budget saknas för drygt 20 procent av statsapparaten som strax före jul tvingades stänga. Stängningen pågick i rekordlånga 35 dagar och avbröts sedan för de nu pågående kongressförhandlingarna. Om de inte lyckas har Trump antytt att han kan komma att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till murbygget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?