Annons

Ny nedstängning hotar britterna – bäddat för mer krisstöd

Snabb spridning av coronasmittan ökar sannolikheten för en ny stor brittisk nedstängning.

Finansminister Rishi Sunak väntas i veckan tillkännage mer lån till drabbade företag.

Finansminister Rishi Sunak.
Finansminister Rishi Sunak.Foto:Frank Augstein

Rishi Sunak väntas utöka lånen till utsatta företag. Redan har regeringen backat upp fyra olika låneprogram på 53 miljarder pund, motsvarande drygt 600 miljarder kronor, enligt Financial Times. 

Programmen tar egentligen slut vid månadsskiftet men ser nu att förlängas till och med november, uppger affärstidningen Financial Times.

Det minsta ”studsatillbaka-lånet” har gett över 1,1 miljoner småföretag maximalt motsvarande 570.000 kronor vardera utan ränta. Mer än 60.000 mellanstora företag har utnyttjat lånet på som mest 57 miljoner kronor vardera medan de största företagen tillsammans har lånat 57 miljarder kronor.

Budgetövervakningsorganet ORS har varnat för att en konkursvåg kan göra att staten förlorar uppemot 14 miiljarder kronor på de minsta lånen. 

Samtidigt pressas Rishi Sunak att lägga ut mer pengar förlänga stödet till korttidsarbete, som är planerat att sluta om drygt en månad.

Under andra kvartalet föll Storbritanniens BNP med drygt en femtedel. Nya nedstängningar gör att stora fall hotar i slutet av det tredje och under det fjärde kvartalet.

Hälsominister Matt Hancock varnade i helgen för att Storbritannien står inför en ”brytpunkt” för coronasmittan och att nya landsomfattande restriktioner införs om det behövs för att kontrollera viruset. Det uppger affärstidningen Financial Times. 

Storbritannien är redan det land i Europa som är hårdast drabbat av pandemin, med nära 400.000 smittade och drygt 41.000 dödsfall. Den senaste veckan har omkring 4.000 nya fall rapporterats varje dag, fyra gånger fler än i somras.

Antalet inlagda med coronasmittade på sjukhus har fördubblats var åttonde dag. Experter fruktar nu att smittan ska få fart ytterligare, med Frankrike och Spanien som avskräckande exempel.

Böter på minst 1.000 pund, drygt 11.300 kronor, hotar för dem som bryter mot smittskyddskrav på hemmaisolering. Upprepas det kan det kosta tio gånger mer. Låginkomsttagare med tajt ekonomi ska få en klumpsumma på 5600 kronor för att ha råd att stanna hemma i väntan på besked om de är smittade.

”Medan de flesta gör sitt absoluta ytterst för att följa reglerna vill jag inte se en situation där människor känner att de inte har råd att självisolera”, sa premiärminister Boris Johnson på söndagen enligt Financial Times.

Samtidigt har Storbritannien stora problem med kapacitet för testning och smittspårning. Det gör att många får vänta länge på besked om de är smittade eller inte, dvs måste stanna hemma eller kan jobba.

För en vecka sedan införde Storbritannien regeln att maximalt sex personer från två olika hushåll får träffas. Dessutom har lokal nedstängning åter införts i stora delar av norra England. Den omfattar ungefär 12 miljoner personer, nästan en femtedel av Storbritanniens befolkning.

Dessutom höll Londons borgmästare Sadiq Khan i helgen samtal med regeringen för att förbereda en nödplan för huvudstaden med nära 9 miljoner invånare. Där ingår uppmaning att fortsätta att arbeta hemifrån, om möljigt, vilket går på tvärs mot regeringens vilja att fylla kontoren igen.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?