1515

Ny myndighet ska stoppa påverkan

Rysslandsambassadörens löfte i Di, att det svenska väljare kommer att fredas från påverkansoperationer bemöts med en stor nypa salt av statsminister Stefan Löfven – som samtidigt ger beskedet att en ny myndighet ska möta det nya hotet.

Bild:Kicki Nilsson/TT

Rysslands ambassadör till Sverige Viktor Tatarintsev utfärdade i Di ett skarpt löfte att svenska väljare inte kommer att utsättas för några officiellt regisserade påverkanskampanjer med rysk avsändare.

”Det blir inte någon som helst yttre påverkan i den svenska valkampanjen eller i valet i Sverige 2018. Det kan jag fullständigt garantera alla svenska väljare. Allt annat är bara tomma anklagelser och demonisering av Ryssland”, sa han i intervjun.

Till Sälen hade statsminister Stefan Löfven (S) med sig beskedet att regeringen går vidare med förslaget att inrätta en myndighet för psykologiskt försvar – för att möta just påverkanskampanjer, inte minst ifrån Ryssland.

Litar du inte på ambassadörens löfte?

”Jag tänker se till att det inte blir någon påverkan över huvudtaget. Då får vi väl kolla det då under valet och efter valet. Har han rätt så är det bra. Vi får helt enkelt avvakta”, säger Stefan Löfven.

Förslaget om en ny myndighet för psykologiskt försvar fanns med i Försvarsberedningens första rapport om inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025, som presenterades i slutet av förra året.

Samtidigt förstärks Valmyndigheten sitt säkerhetsarbete och MSB, Säpo och Polisen är aktiverade för en höjd beredskap, enligt statsministerns besked.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pekar på att Natos dialog med Ryssland har förbättrats de senaste två åren.

”Jag tror på dialog med Ryssland. Det är inte ett uttryck för svaghet utan för att vi är trygga”, säger han och pekar på att en ökad Nato-närvaro i Östersjön och ett stärkt cyber- och raketförsvar är en förutsättning för att Ryssland ska ta Nato på allvar i samtalen.

Rysslands ambassadör fick nej till att medverka i programmet på konferensen. Själv anser han att anser att Folk och försvar har utvecklats till en ”tävlan i vem som kan kritisera Ryssland hårdast.”

”Det är som att anklaga någon för brott inför domstol utan att den personen får försvara sig”, sa han.

”Det står honom fritt att tycka det. Det får nog stå för honom”, säger Maud Holma von Heijne, Folk och Försvars generalsekreterare.

Han menar också att det blir obalanserat att bjuda in Nato men inte Ryssland?

”Nato kan uttala sig om väldigt många saker som sker i världen.”

Hon utesluter inte rysk medverkan vid någon av Folk och Försvars senare konferenser.

”Det kan jag mycket väl tänka mig”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?