Annons

Ny motgång för Trump: Republikaner i Michigan lovar följa valresultatet

Donald Trump fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. I både Georgia och Michigan lovar presidentens partikamrater att respektera valresultatet.

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Evan Vucci

Efter att ha misslyckats med att utmana delresultat i olika domstolsprocesser har Trump få möjligheter kvar att vända valutgången till sin fördel.

I det läget har presidentens medhjälpare börjat undersöka möjligheten att få republikanskt styrda vågmästardelstater där Biden vunnit att helt enkelt strunta i resultatet och utropa Trump som segrare, skriver Reuters med hänvisning till tre källor med kännedom om planen.

Under fredagen träffade Trump de två republikanska majoritetsledarna i Michigans delstatsparlament, som han bjudit in till ett möte i Vita huset.

Presidentens talesperson Kayleigh McEnany beskrev tidigare under fredagen mötet som en rutinhändelse där det inte skulle bli fråga om några påtryckningar.

Men Michiganrepublikanerna gick efter mötet ut med ett uttalande där de kommenterade valet.

”Vi har ännu inte fått kännedom om någon information som skulle ändra valresultatet i Michigan och som ledare för parlamentet kommer vi att följa lagen och följa den sedvanliga proceduren för att utse Michigans elektorer”, skriver Mike Shirkey, majoritetsledare i delstatens senat, och Lee Chatfield, majoritetsledare i delstatens representanthus, i ett gemensamt uttalande efter mötet.

”Den kandidat som vinner flest röster vinner valet och därmed Michigans elektorsröster”, slår de fast.

De tillägger dock att alla anklagelser om valfusk bör undersökas noga.

”Michigans godkännande av valresultatet bör vara en noga övervägd process utan hot och skrämsel”, skriver Shirkey och Chatfield, som också uppger att de under mötet bett om mer federalt stöd i kampen mot pandemin.

Vita huset gav ingen omedelbar kommentar till uttalandena.

På fredagen fastställdes Joe Bidens seger i delstaten Georgia efter en manuell omräkning av rösterna. Trots det ifrågasatte Trump återigen resultatet.

Men hans republikanske allierade Brad Raffensperger, delstatsminister i Georgia med ansvar för valfrågor, slår fast att Biden vunnit delstaten.

”Jag är en stolt Trump-anhängare. Som andra republikaner är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsröster”, sade Raffensperger vid en presskonferens på fredagen, och tillade:

”Siffror ljuger inte.”

Trumplägrets fokus ligger just nu även på Pennsylvania, vars delstatsparlament också har en republikansk majoritet.

Men även om situationen i Michigan och Pennsylvania på något sätt skulle kunna vändas till Trumps fördel skulle presidenten behöva att valresultatet rivs upp i ytterligare en delstat för att få fler elektorer än Biden.

Något sådant har aldrig tidigare hänt i USA:s moderna historia.

Trump skulle dessutom behöva få med sig USA:s kongress, samt troligtvis även landets högsta domstol, skriver Reuters.

Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, vars parlament också styrs av republikaner, var avgörande för Trumps valseger 2016 – och lika avgörande för hans förlust fyra år senare.

I Michigan fick Biden över 155.000 fler röster än Trump. I Pennsylvania är Bidens försprång nästan 81.000 röster. I Wisconsin pågår en omräkning initierad av Trumpkampanjen och enligt Bidens kampanj är delstaten på väg att fastställa Bidens seger, med en marginal på drygt 20.500 röster.

Totalt har Biden samlat ihop 306 elektorsröster, mot Trumps 232. Elektorsomröstningen sker den 14 december, och delstaterna måste ha godkänt sina valresultat och utsett elektorer senaste sex dagar före.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?