1515
Annons

Ny motgång för Trump: Republikaner i Michigan lovar följa valresultatet

Donald Trump fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. I både Georgia och Michigan lovar presidentens partikamrater att respektera valresultatet.

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Evan Vucci

Efter att ha misslyckats med att utmana delresultat i olika domstolsprocesser har Trump få möjligheter kvar att vända valutgången till sin fördel.

I det läget har presidentens medhjälpare börjat undersöka möjligheten att få republikanskt styrda vågmästardelstater där Biden vunnit att helt enkelt strunta i resultatet och utropa Trump som segrare, skriver Reuters med hänvisning till tre källor med kännedom om planen.

Under fredagen träffade Trump de två republikanska majoritetsledarna i Michigans delstatsparlament, som han bjudit in till ett möte i Vita huset.

Presidentens talesperson Kayleigh McEnany beskrev tidigare under fredagen mötet som en rutinhändelse där det inte skulle bli fråga om några påtryckningar.

Men Michiganrepublikanerna gick efter mötet ut med ett uttalande där de kommenterade valet.

”Vi har ännu inte fått kännedom om någon information som skulle ändra valresultatet i Michigan och som ledare för parlamentet kommer vi att följa lagen och följa den sedvanliga proceduren för att utse Michigans elektorer”, skriver Mike Shirkey, majoritetsledare i delstatens senat, och Lee Chatfield, majoritetsledare i delstatens representanthus, i ett gemensamt uttalande efter mötet.

”Den kandidat som vinner flest röster vinner valet och därmed Michigans elektorsröster”, slår de fast.

De tillägger dock att alla anklagelser om valfusk bör undersökas noga.

”Michigans godkännande av valresultatet bör vara en noga övervägd process utan hot och skrämsel”, skriver Shirkey och Chatfield, som också uppger att de under mötet bett om mer federalt stöd i kampen mot pandemin.

Vita huset gav ingen omedelbar kommentar till uttalandena.

På fredagen fastställdes Joe Bidens seger i delstaten Georgia efter en manuell omräkning av rösterna. Trots det ifrågasatte Trump återigen resultatet.

Men hans republikanske allierade Brad Raffensperger, delstatsminister i Georgia med ansvar för valfrågor, slår fast att Biden vunnit delstaten.

”Jag är en stolt Trump-anhängare. Som andra republikaner är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsröster”, sade Raffensperger vid en presskonferens på fredagen, och tillade:

”Siffror ljuger inte.”

Trumplägrets fokus ligger just nu även på Pennsylvania, vars delstatsparlament också har en republikansk majoritet.

Men även om situationen i Michigan och Pennsylvania på något sätt skulle kunna vändas till Trumps fördel skulle presidenten behöva att valresultatet rivs upp i ytterligare en delstat för att få fler elektorer än Biden.

Något sådant har aldrig tidigare hänt i USA:s moderna historia.

Trump skulle dessutom behöva få med sig USA:s kongress, samt troligtvis även landets högsta domstol, skriver Reuters.

Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, vars parlament också styrs av republikaner, var avgörande för Trumps valseger 2016 – och lika avgörande för hans förlust fyra år senare.

I Michigan fick Biden över 155.000 fler röster än Trump. I Pennsylvania är Bidens försprång nästan 81.000 röster. I Wisconsin pågår en omräkning initierad av Trumpkampanjen och enligt Bidens kampanj är delstaten på väg att fastställa Bidens seger, med en marginal på drygt 20.500 röster.

Totalt har Biden samlat ihop 306 elektorsröster, mot Trumps 232. Elektorsomröstningen sker den 14 december, och delstaterna måste ha godkänt sina valresultat och utsett elektorer senaste sex dagar före.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?