1515
Annons

Ny milstolpe för Fingerprint

Fingerprint Cards når en viktig milstolpe när företaget prickar av Samsung i kundlistan.
Men räkna inte med några jättevolymer från avtalet med den sydkoreanska elektronikjättens pc-verksamhet.

Bild:Joey Abrait

"För det första är det här strategiskt viktigt för oss och helt i linje med det vi sagt om att expandera till nya segment, där pc är först ut. För det andra är det viktigt att vi fortsätter få in nya kunder och nummer tre är det ett erkännande då säkerhetskraven är mycket höga i pc eftersom det fortfarande är där de flesta hacks händer", säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Di.

Det Göteborgsbaserade fingersensorbolaget kommer att leverera till Samsungs nya Notebook 9. Sensorn FPC1025 är en väl beprövad produkt som bland annat finns med i Huaweis mobiltelefon Mate 9.

Avtalet är det första på pc-sidan vilket blir ett bevis på att Fingerprint Cards etablerade lösningar smidigt kan överföras till nya segment.

Datorerna ska börja generera intäkter under början av 2017, men i termer om volymer är det ingen kioskvältare.

Samsung tillhör inte de största pc-tillverkarna globalt. Världsettan Lenovo, som har en femtedel av marknaden globalt, har sedan tidigare ett samarbete med ärkerivalen Synaptics. Synaptics har tillsammans med Egistec varit Samsungs betrodda leverantörer på mobilsidan, där det sydkoreanska företaget är störst.

Avtalet är mer intressant som dörröppnare, än som volymaffär – även om Samsung garanterat har stora ambitioner att växa inom laptops.

Vad känner ni till om Samsungs ambitioner inom pc?
"Det stämmer att man inte är en av de stora, men vi kommenterar inte volymer för enskilda kunder. Det vi har sagt är att vi har en handfull design wins som börjar komma rulla ut under 2017. Totalt kommer pc-segmentet uppgå till ensiffriga miljoner sensorer för oss nästa år", säger Christian Fredrikson.

Att ni nu har en etablerad affärsrelation med Samsung, hur påverkar det era chanser att också bli leverantörer på mobilsidan?

"Nu måste bevisa oss, leverera och göra ett jättebra jobb för dem. Det är då man kan vinna nya uppdrag."

Efter en period av dåliga nyheter från Fingerprint Cards, steg aktien kraftigt på avtalet med Samsung. Vid halv tolv hade aktien stigit 7,8 procent och Fingerprint Cards var Stockholmsbörsens mest omsatta aktie.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?