1515
Annons

Ny ”miljardärsskatt” i USA kan slå mot Musk och Bezos

Multimiljardärer som Elon Musk, Bill Gates och Jeff Bezos ska nu bidra i allt större omfattning till USA:s statskassa.

En ”miljardärsskatt” som omfattar de 700 rikaste i landet kan vara på väg att bli verklighet.

Multimiljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos.
Multimiljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos.Foto:Miguel Roberts, John Locher

Förslaget gällande förmögenhetsskatten är tänkt att presenteras på måndag i samband med budgetförslaget för 2023, och bli det första i sitt slag som omfattar landets allra rikaste invånare. Detta rapporterar The Washington Post med hänvisning till en rad anonyma källor samt dokument man tagit del av.

De hushåll i USA med tillgångar på svindlande 100 miljoner dollar eller mer, motsvarande 940 miljoner svenska kronor, skulle omfattas av en minimiskatt på 20 procent på inkomster och värdeökningar.

Totalt skulle ”miljardärsskatten” inbringa omkring 360 miljarder dollar i skatteintäkter över tio år och och är tänkt att bidra till att få ordning på USA:s kraftiga budgetunderskott.

Mångmiljardärer i USA har kunnat komma undan med lägre skattesatser än genomsnittsinvånaren. Liksom i Sverige och många andra länder beskattas inte aktieinnehav förrän de säljs, oavsett hur mycket de stiger i värde.

Men i USA är det inte ovanligt för de rika att ta lån baserat på aktieportföljens stigande värde. Med denna och andra inkomstmetoder uppskattas att omkring 400 miljardärer under perioden 2010–2018 betalade i snitt åtta procent i federal skatt, betydligt lägre än miljontals lönearbetare i USA gjort under samma period.

Utöver förmögenhetsskatten väntas budgetförslaget innebära bland annat kraftigt höjda anslag till landets försvar.


Ukraina: ”Massiv beskjutning” från Belarus

För första gången har ryskt stridsflyg beskjutit Ukraina från belarusiskt luftrum, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Foto:Evgeniy Maloletka

Tjernihivs län i norra Ukraina utsattes tidigt på lördagsmorgonen för ”massiv beskjutning” från grannlandet Belarus, uppger Ukrainas armé.

”Tjugo raketer avfyrades från Belarus territorium och från luften mot byn Desna”, skriver armén i ett uttalande, och tillägger att det för närvarande inte finns några uppgifter om civila offer.

Enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst är det första gången som ryskt stridsflyg beskjuter Ukrainas från Belarus.

”Dagens beskjutning är direkt relaterad till Kremls försök att engagera Belarus som en part i kriget mot Ukraina, uppger underrättelsetjänsten enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform. 

Belarus är nära lierat med Ryssland och rysk militär har under invasionen av Ukraina haft fritt tillträde till belarusiskt territorium, däremot deltar Belarus inte i kriget på Rysslands sida.

”Dussintals robotar har avfyrats av Ryssland mot vårt territorium den här morgonen. De fortsätter att använda sig av belarusiskt territorium”, skriver den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak enligt Ukrinform. 

Under lördagsmorgonen riktades enligt ukrainska uppgifter beskjutning även mot Lvivs samt Zjytomyrs län.

I distriktet Jaroviv i Lvivs län skadades enligt Ukrinform fyra personer när ett ”militärt objekt” träffades.

Robotbeskjutningen kom enligt militärkällor från Svarta havet. Det ukrainska luftvärnet ska ha skjutit ned två kryssningsrobotar, medan ytterligare fyra nådde målet och detonerade.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?