1515
Annons

Ny mätning: SD tappar och KD fortsätter öka

Sverigedemokraterna tappar stöd, samtidigt som Kristdemokraterna fortsätter öka. 

Jimme Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD).
Jimme Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD).Foto:TT

Det visar Ipsos väljarbarometer som publicerades i Dagens Nyheter på måndagen.

De tre rödgröna partierna får tillsammans 42,2 procent av väljarstödet medan de fyra allianspartierna får 38,7 procent. Sverigedemokraterna får 16,3 procent.

Undersökningen genomfördes under perioden 28 augusti till 2 september.


Ny mätning – Centern har tappat var tredje väljare

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos har Centerpartiet tappat var tredje väljare sedan valet och skulle i dag endast få stöd av 7 procent av väljarna. De rödgröna avancerar samtidigt - med Socialdemokraterna på 32 procent.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Avrundat till heltal har Centerpartiet tappat 3 procentenheter jämfört med DN/Ipsos novembermätning. Därmed landar partiet på sin lägsta notering i mätningen sedan maj 2016 och även något under valresultatet på 8,6 procent från i september.

För Socialdemokraternas del är resultatet i stället det högsta som DN/Ipsos uppmätt sedan januari 2015. Det är också knappt 5 procentenheter över valresultatet på knappt 28,3 procent.

Totalt har det borgerliga blocket tappat något sedan november och landar på 37 procent. Även Liberalerna backar något och ligger nu på fyraprocentsspärren medan Moderaterna är oförändrade jämfört med november på 18 procent och Kristdemokraterna avancerar från 5 till 8 procent.

Även Sverigedemokraterna backar något, ned 2 procentenheter från novembermätningen till 18 procent, en halv procentenhet över valresultatet.

Det rödgröna blocket skulle få stöd av 44 procent av väljarna enligt mätningen, en ökning med 3 procentenheter från november. det förklaras dock av Socialdemokraternas ökning – Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oförändrade på 8 respektive 4 procent, i stort sett i linje med respektive partis valresultat i september.

Mätningen genomfördes den 5-16 december. Då DN/Ipsos tillämpar kvoturval redovisas inte felmarginaler. Kvoturvalet är gjort för att säkerställa att de svarande representerar de svenska väljarna. Totalt har 1.537 röstberättigade väljare deltagit i undersökningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?