1515
Annons

Ny mätning: MP och L fortsatt under spärren

Det ser fortsatt mörkt ut för både Liberalerna och Miljöpartiet som båda ligger stadigt under riksdagens fyraprocentsspärr. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Även om det är små svängningar i mätningen om väljarstöd backar ändå MP med 0,2 procentenheter ned till 3,2 procent, vilket är deras lägsta nivå hittills i dessa månadsvisa sammanvägningar.

”Miljöpartiet har ju minskat men deras styrka är ändå att de har relativt många som tycker att de har bästa klimatpolitiken. L har ju en betydligt mer utsuddad profil”, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.

Sverigedemokraterna och Moderaterna jagar båda fortsatt platsen om näst största parti. På grund av ett litet tapp för SD med 0,6 procentenheter till 19,2 tar nu M över titeln denna månad efter sin ökning med 1,1 procentenheter till 20,8.

Mellan de nuvarande blocken är det fortsatt jämnt och det räcker att endast 1,25 procent byter sida för att det ska bli helt lika.

”En rörelse på 1,25 procent eller 75 000 väljare är ingen ovanlighet i en valrörelse”, säger Sjörén till Ekot.


Analytiker: Norskt besked i rätt riktning – men det räddar inte SAS

Det krisande flygbolaget SAS stiger kraftigt på börsen efter morgonens besked om att norska staten kan gå med på att omvandla skulder till aktier. Sydbanks analytiker Jacob Pedersen säger att det är ett steg i rätt riktning men att det inte räddar SAS.

Sydbanks analytiker Jacob Pedersen.
Sydbanks analytiker Jacob Pedersen.

SAS, med runt 140.000 aktieägare, stiger runt 7 procent på tisdagsförmiddagen. Under morgonen meddelade den norska regeringen att man inte kommer att skjuta till några pengar till det pressade flygbolaget. Däremot kan regeringen tänka sig att omvandla utestående skulder på 1,5 miljarder kronor till aktier.

”Det förutsätter att alla aktörer bidrar till att hitta lösningar för att ta bolaget genom den här krisen”, sa Norges näringsminister Jan Christian Vestre på en presskonferens.

I ett uttalande skriver SAS att beskedet från Norge är uppskattat och ett viktigt steg mot att nå framgång för räddningsplanen SAS Forward, som bland annat syftar till att ta in minst 9,5 miljarder kronor i nytt kapital samt omvandla cirka 20 miljarder kronor i skulder och hybridobligationer till aktiekapital.

I en kommentar till Di skriver danska Sydbanks analytiker Jacob Pedersen att nyheterna från Norge till stor del väntade.

”Det är en (liten) push i rätt riktning att alla stater omvandlar skuld till aktier. Men det räddar inte SAS. Den bollen ligger till stor del hos andra borgenärer och anställda”, skriver han.

Lars-Daniel Westby, analyschef på Sparebank 1 i Norge, anser också att det var väntat att Norge endast kan tänka sig att delta i skuldkonverteringen. Han tar upp att Norge redan har ett viktigt flygbolag i Widerøe som separerades från SAS i den tidigare räddningsaktionen 2012.

”Norge har därmed säkrat viktig infrastruktur på kortdistansrutter och behöver egentligen inte äga flygbolag som SAS och Norwegian”, skriver Lars-Daniel Westby till Di.

Han tillägger att möjligheterna att gå i mål med SAS Forward inte är beroende av nya pengar från norska staten.

Både den danska och svenska staten har tidigare meddelat att de är beredda att omvandla sina skulder i SAS till aktier. Svenska regeringen vill minska sitt ägande i flygbolaget medan Danmark under vissa omständigheter kan tänka sig att öka ägandet.

I dagsläget är svenska och danska staten huvudägare av SAS. Parterna äger 21,8 procent av aktierna vardera.

Trots tisdagens uppgång har SAS-aktien fallit runt 50 procent på Stockholmsbörsen hittills i år. Börsvärdet ligger i dagsläget på cirka 4,5 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?