1515

Ny mätning: Massivt förtroenderas för M-ledaren

Väljarnas förtroende för M-ledaren Anna Kinberg Batra störtdyker och Ipsos noterar nu det största tappet som någon partiledare haft sedan mätningarna inleddes.

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra.Bild:TT

Di kunde tidigare i våras avslöja att flera tunga M-företrädare arbetade för att avsätta Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.

Förutom den hårda anonyma kritiken, riktades även ett öppet avgångskrav från partiets distriktsordförande i Östergötland.

Även om Anna Kinberg Batra lyckades slå ned kuppförsöket befinner hon sig fortfarande i en förtroendekris.

På onsdagen presenterade Novus en mätning som visade att 56 procent av väljarna anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti.

Nu kommer nya, nattsvarta förtroendesiffror för M-ledaren. I en ny mätning från DN/Ipsos uppger endast 21 procent av väljarna att de har förtroende för Anna Kinberg Batra. Det innebär att stödet halverats från 40 procent på bara ett år.

”Det är det kraftigaste tapp som vi har sett sedan mätningarna inleddes år 2000. Ingen partiledare har haft en motsvarande utveckling på ett år”, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till DN.

Även internt är Anna Kinberg Batra ifrågasatt. I mätningen från DN/Ipsos uppger 41 procent av M-väljarna att de inte har förtroende för sin egen partiledare.

Betydligt bättre går det för Centerledaren Annie Lööf, som har ett kompakt stöd i det egna partiet och dessutom toppar den totala förtroendeligan.

Hela 41 procent av väljarna uppger nu att de har förtroende för Annie Lööf, vilket kan jämföras med 31 procent för ett år sedan.

Även statsminister Stefan Löfven har en stigande kurva och hamnar på en andraplats med 39 procent. Lägst förtroende har väljarna för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som får 16 respektive 14 procent i DN/Ipsos mätning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?