1515
Annons

Valet 2022

Ny mätning: Kristersson tappar i förtroende

Förtroendegapet mellan statsminister Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson har ökat, enligt Novus nya mätning.

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M).Foto:Evelina Carborn

Enligt Novus junimätning av förtroendet för partiledarna har Ulf Kristersson tappat. 33 procent av de 1.052 som svarat i undersökningen uppger sig ha stort eller mycket stort förtroende för moderatledaren, rapporterar SVT. I maj var motsvarande siffra 39 procent.

Magdalena Andersson ligger kvar på den klart högsta nivån av riksdagens partiledare.

Av förändringarna från föregående månads resultat är två statistiskt säkerställda: Att Ulf Kristersson får lägre resultat i mätningen och att Johan Pehrsons resultat har ökat. Pehrson fick 18 procent i junimätningen (11 procent i maj).

Valet 2022

Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet och klättrar över riksdagsspärren i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.Foto:Jack Mikrut

Den betydande ökningen för partiet, som i tidigare Novus-undersökningar hamnat under 4-procentspärren sedan i december i fjol, är statistiskt säkerställd och antas bland annat bero på stöd från vänstersidans väljare.

”Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

MP-språkröret Märta Stenevi lyfter också fram klimatpolitiken som ett skäl, men delar bilden av att taktik kan ligga bakom.

”Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning”, säger Stenevi till SVT.

Mätningen visar också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora, båda partierna får 18,6 procent av väljarstödet.

Totalt får S, MP, V och C 49,8 procent tillsammans och är därmed större än M, SD KD och L som får 48,6 procent. 1,6 procent säger sig vilja rösta på andra partier.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera