ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Ny mätning – Centern har tappat var tredje väljare

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos har Centerpartiet tappat var tredje väljare sedan valet och skulle i dag endast få stöd av 7 procent av väljarna. De rödgröna avancerar samtidigt - med Socialdemokraterna på 32 procent.

Avrundat till heltal har Centerpartiet tappat 3 procentenheter jämfört med DN/Ipsos novembermätning. Därmed landar partiet på sin lägsta notering i mätningen sedan maj 2016 och även något under valresultatet på 8,6 procent från i september.

För Socialdemokraternas del är resultatet i stället det högsta som DN/Ipsos uppmätt sedan januari 2015. Det är också knappt 5 procentenheter över valresultatet på knappt 28,3 procent.

Totalt har det borgerliga blocket tappat något sedan november och landar på 37 procent. Även Liberalerna backar något och ligger nu på fyraprocentsspärren medan Moderaterna är oförändrade jämfört med november på 18 procent och Kristdemokraterna avancerar från 5 till 8 procent.

Även Sverigedemokraterna backar något, ned 2 procentenheter från novembermätningen till 18 procent, en halv procentenhet över valresultatet.

Det rödgröna blocket skulle få stöd av 44 procent av väljarna enligt mätningen, en ökning med 3 procentenheter från november. det förklaras dock av Socialdemokraternas ökning – Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oförändrade på 8 respektive 4 procent, i stort sett i linje med respektive partis valresultat i september.

Mätningen genomfördes den 5-16 december. Då DN/Ipsos tillämpar kvoturval redovisas inte felmarginaler. Kvoturvalet är gjort för att säkerställa att de svarande representerar de svenska väljarna. Totalt har 1.537 röstberättigade väljare deltagit i undersökningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies