1515
Annons

Ny ledare efter lyftet i Bonesupport

Bonesupports klättring på 50 procent under gårdagen lyfter upp en ny ledare i Drömportföljen.   

Men avståndet till tvåan minskar efter rusning i teknikbolag under torsdagsmorgonen. 

Medicinteknikbolaget Bonesupport rusade 50 procent på onsdagen. Rallyt kommer i spåren av att bolaget meddelat att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ger sitt marknadsgodkännande till produkten Cerment G för behandling av beninfektioner. 

En skön revansch för bolaget och dess aktieägare, menar Di:s analytiker Johan Wendel som skriver att detta kan öka möjligheten för bolaget att få ett utökat godkännande. 

”Kursrusningen för aktien på onsdagen är därför mycket förståelig. Nu gäller det att inte tillverknings- eller leveransstrul sätter käppar i hjulen. Om det går enligt plan kan onsdagens kursrusning bara vara början”, skriver Johan Wendel i sin analys. 

Profilen ”Mikke O” lyckades pricka in bolagets rusning och seglade upp i topp. På torsdagen fortsätter Bonesupport att klättra vilket stärker ledningen och petar samtidigt ner den tidigare ettan ”Peterfredrik65” till en nionde plats. ”Peterfredrik65” förutsåg dock den fortsatta klättringen i Bonesupport och plockade in bolaget i portföljen till torsdagen.

På andra plats syns profilen ”Me@petterhansson.se” där midcap-listade teknikbolaget Sivers Semiconducters framför allt lyfter portföljen. Bolaget rusar på torsdagsmorgonen över 20 procent på nyheten att dotterbolaget Sivers Photonics kammat hem en order och ett samarbete med ett stort amerikanskt bolag.

Sivers Semiconducters är nu upp närmare 40 procent på en vecka efter sin starka rapport i förra veckan. Hittills i år är aktien dock ned 46 procent. 

 

 


Hög aktivitet lönade sig

Drömportföljvinnaren Petter Hansson var aktiv under hela tävlingsperioden, gjorde många portföljförändringar och lyckades pricka rätt både på oljeprisrally och kursrusande forskningsföretag.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Hög aktivitet var en utmärkt placeringsstrategi även om det med tanke på att sex börsbolag under tävlingsperioden gav högre avkastning än Drömportföljvinnaren hade varit möjligt att vid tävlingens början satsa pengarna på Haldex, Saniona, Leo Vegas, Vicore och Norva24 och lugnt luta sig tillbaka och låta kurs- och börsutvecklingen göra jobbet. 

Men sannolikheten för att plocka in de fem börsvinnarna av över 200 möjliga aktier är likt lottoraden försvinnande liten. I stället är det logiskt att en person som aktivt köpte och sålde under tävlingens gång och på så sätt hämtade hem många mindre kurslyft blev den som slutligen vann.

Sedan tävlingen började 4 april har det varit en ovanligt händelserik börsperiod. Börsåterhämtningen som inleddes i början av mars efter det inledande Ukrainakrigsraset tog abrupt slut precis när tävlingen startade och Stockholmsbörsen föll under första tävlingsmånaden med 15 procent. Därefter följde en snabb börsåterhämtning på 10 procent för att under de avslutande två tävlingsveckorna åter vända ned med nästan 10 procent. 

Dessutom har tävlingsperioden kryddats av inte mindre än en trio börsbud på spelbolaget Leo Vegas, tobaksföretaget Swedish Match och verkstadskoncernen Haldex. 

De stora kursrörelserna under tävlingsperioden har varit utmärkt för placerare som var aktiva och lyckades hoppa rätt från tuva till tuva utan större felsteg. 

Som långsiktig investeringsstrategi är det däremot väldigt få som lyckas manövrera rätt på börsgolvet utan att portföljen eroderas av ständiga courtagekostnader. 

På lång sikt skapas de stora aktieförmögenheterna av att hitta en framtida börsvinnare och hålla i framgångsrika aktieinnehav och inte falla för frestelsen av att plocka hem kortsiktiga vinster. 

För många placerare har säkert tävlingen gett en god gratislektion i hur börsen fungerar och vad som driver börskurser i ena eller andra riktningen. Dessa erfarenheter är värda mycket för det framtida aktiesparandet. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?