ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny larmlista: Världens sämsta arbetsgivare

Världsfacket har utsett de sämsta arbetsgivarna i världen. Globala bolag som Amazon, Samsung och General Motors finns med på värstinglistan – där också Bin Laden Group ingår. 

  • Samsung, General Motors och Amazon finns alla med på den mindre smickrande listan. Till höger syns Amazons grundare Jeff Bezos. Foto: AP

Nu riktas allvarlig kritik mot globala jättar som Amazon, Samsung och General Motors. Trion har kvalat in sig på den ökända listan där Internationella fackliga samorganisationen, även kallad Världsfacket, radar upp 26 företag med usla arbetsförhållanden. 

I larmrapporten bedöms situationen för anställda på Amazon som oacceptabel. I samband med att en strejk utbröt på logistikcentret i Spanien sparkades 100 medarbetare – en direkt bestraffning för att de stöttade strejken, menar det spanska fackförbundet CGT. 

Skarp kritik riktas också mot Samsungs verksamhet i Sydkorea. Bolaget ska ha förbjudit fabriksarbetare att välja fackförbund och hindrat dem från att delta i kollektiva förhandlingar. Dokumentation som styrker att Samsung motarbetar fackliga organisationer ska även ha beslagtagits på Sydkoreakontoret, vilket ligger till grund för en förundersökning mot teknikjätten. 

När det gäller General Motors, en av världens största biltillverkare, får deltidsanställda i Sydkorea knappt hälften så låg lön som den fastanställda personalen. Landets president Moon Jae-in har uppmanat General Motors att omvandla deltidskontrakten till heltidsanställningar. Hittills helt utan verkan, konstateras i rapporten.  

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies