Ny kung i Thailand

Maha Vajiralongkorn har bestigit den thailändska tronen, sedan han tillfrågats om att bli kung av ledaren för landets styrande militärjunta, 50 dagar efter faderns död.

"Jag samtycker till att godta den framlidne kungens önskningar. . . till förmån för hela det thailändska folket", sade regenten sent på torsdagskvällen lokal tid.

Thailands nyblivne kung Maha Vajiralongkorn.
Thailands nyblivne kung Maha Vajiralongkorn.Bild:AP

Beskedet tv-sändes sedan prinsen hade tagit emot bland andra juntaledaren och parlamentets talman vid en audiens.

Den 64-årige Maha Vajiralongkorn, som nu får titeln kung Rama X, ärver en av världens rikaste monarkier. Han efterträder den enormt populäre Bhumibol Adulyadej som avled den 13 oktober och fortfarande sörjs av nationen.

Buddhisttempel över landet har uppmanats att trumma och slå på gonggonger efter utnämningen.

Efter Bhumibols bortgång bad Maha Vajiralongkorn om respit med att tillträda tronen eftersom han, enligt militärjuntan som levererade beskedet, ville få tid att sörja sin far. Formellt ska han krönas först efter sin fars kremering, som väntas ske nästa år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?