Annons

Ny kampanj för Kataloniens självständighet

Kataloniens ledare Quim Torra återstartade på tisdagen en kampanj för att hans region ska lämna Spanien, och uppmanade centralregeringen i Madrid att acceptera en folkomröstning om självständighet och avvisa förslag om endast större autonomi.

Det rapporterar Reuters.

Spaniens nya premiärminister Pedro Sanchez har intagit en lite mjukare hållning mot separatisterna, men utesluter en ny folkomröstning efter den förbjudna och kaotiska omröstning som hölls den 1 oktober.

Där röstade en majoritet för självständighet men valdeltagandet var lågt. Den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont utropade självständighet vilket senare fick Madrid att ta över genom direktstyre.

Quim Torra vill se en ny folkomröstning som backas av den spanska staten. 

"Mandatet från 1 oktober gäller och vi arbetar för att få det verksamt. Men bara en överenskommen, bindande och internationellt erkänd folkomröstning om självständighet kan förnya det mandatet", sade han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera