Annons

Ny jättediamant hittad i Sierra Leone

En ny stor diamant har hittats i Sierra Leone. Den är 476 karat och tros vara den 29:e största diamant som hittills hittats i världen, enligt experter. Men det är ännu oklart vad den kan vara värd.

Bild:Lucara Diamond

För åtta månader sedan hittades en ännu större diamant i landets östra delar, den 709 karat tunga "fredsdiamanten". Det senaste fyndet gjordes också i provinsen Kono, uppger Sahr Wonday, chef för landets mineralmyndighet.

Bolaget som hittade ädelstenen, Meya Mining, har fått myndigheternas tillstånd att exportera den. Den kommer att säljas på en internationell auktion.

I december ska det göras ett nytt försök att sälja "fredsdiamanten" på auktion i New York. I maj avvisades toppbudet 7,8 miljoner dollar (runt 65 miljoner kronor) för den äggstora ädelstenen.

Diamanten hittades i mars av en kristen präst i den östra regionen Kono. Prästen lämnade över fyndet till regeringen som har bestämt att intäkterna ska finansiera utvecklingsprojekt i det fattiga område där den upptäcktes.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?