1515

Ny forskning: Bättre att födas rik än smart

Vad är egentligen bäst, att födas med silversked i mun eller att födas med ett riktigt skarpt intellekt? Det har forskare från New York University och Johns Hopkins studerat.

Foto:Christine Olsson/TT

Pengar trumfar gener. Det visar ny forskning från New York University och Johns Hopkins som baseras på data från den oberoende amerikanska statistikorganisationen NBER och en av de största genstudierna som någonsin gjorts.

Enligt dessa rön så lyckas fler av de mindre begåvade barnen från höginkomstfamiljer ta collegeexamen i USA än mer begåvade barn från föräldrar med lägre inkomster. 63 procent i den tidigare gruppen tar examen jämfört med 24 procent av den senare, skriver The Washington Post.

”De smarta barnen slänger bort sin potential. Och det är inte bara dåligt för dem utan även för ekonomin”, säger nationalekonomen Nicholas Papageorge från Johns Hopkins-universitetet till WP. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?