1515
Annons

Ny flyktingkris nalkas i Europa

Europa kan stå inför en ny omfattande flyktingkris i likhet med den som skedde 2015. 

Uppblossande strider mellan Turkiet och syriska styrkor inne i Syrien har skapat ett ökat flyktingtryck genom Turkiet, en ström som nu börjar närma sig Grekland och EU:s gräns.

Den turkiske inrikesministern Suleyman Soylu uppgav att mer än 76.000 flyktingar lämnat landet genom Edirne-provinsen, vilken gränsar mot Grekland och Bulgarien. Men det var oklart om de lämnat in till Europa eller var kvar i ett ingenmansland, grekiska myndigheter tillbakavisar uppgifterna och säger att ingen tillåts ta sig in illegalt i landet. 

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis uppgav i en tweet på söndagen att Grekland är fast beslutet att skydda sina gränser och varnade migranterna från att försöka ta sig in i landet illegalt, eftersom de då kommer att sändas tillbaka. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bett om EU:s stöd efter militära förluster i Idlib. EU är emot Turkiets agerande där men har å andra sidan ett avtal där Turkiet får pengar i utbyte mot att förhindra nya flyktingströmmar till EU.

”Vad gjorde vi i går? Vi öppnade portarna.” Flödet av nya migranter ”kan nå 25.000-30.000 i dag. Vi kommer inte att stänga portarna från nu”, sade Erdogan på lördagen enligt Bloomberg News. 

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell sade på fredagen att avtalet fortsatt gäller, men signalerna från Ankara har varit att om Idlib faller till syriska styrkor så kommer Turkiet att lätta på sin hållning.  


Ryssland inför permanent förbud för Biden att resa in i landet

Rysslands utrikesdepartement har publicerat en lista med hundratals fler personer från USA som permanent förbjuds från att resa in i Ryssland.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Manuel Balce Ceneta

En av de 963 namnen på listan är USA:s president Joe Biden, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Åtgärden är ett svar på sanktioner som USA infört mot Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?