1515
Annons

Ny Europareporter på Di: ”Viktigare än på mycket länge”

Europa är åter i världens blickfång. Dagens industri anställer nu Malin Rising som Europareporter – en marknadsnära journalist med stor erfarenhet av utrikesrapportering.

Malin Rising, ny Europareporter på Dagens industri.
Malin Rising, ny Europareporter på Dagens industri.Foto:Anna Bredberg

Europa, huvudmarknad för många svenska företag och en kontinent där svenskar gärna investerar, står åter i centrum. Ukrainakrigets fasor leder inte bara till mänskligt lidande utan påverkar många av världens ekonomier och marknader. Det som händer i Europa påverkar Sverige i hög grad.

”Di investerar i utrikesjournalistik eftersom vår omvärldsbevakning är viktigare än på mycket länge”, säger chefredaktör Peter Fellman.

”Malin Rising är en viktig rekrytering, inte bara på grund av hennes långa erfarenhet av internationella medier utan också för hennes förståelse för vikten av såväl snabb, kärnfull rapportering som fördjupning”, säger han.

Malin Rising har lång erfarenhet av utrikesjournalistik. Hon har varit redaktör i London på nyhetsbyrån AP och reporter på AP. Hon har även arbetat som korrespondent för Wall Street Journal och Dow Jones i Köpenhamn och Stockholm. Dessutom har hon arbetat som journalist i Latinamerika. 

Hennes uppdrag är att ge Di:s läsare den bästa rapporteringen om det som direkt påverkar svenska företag och sparare. Vad händer i Europas viktigaste företag? Vad kommer att styra aktiekurserna för svenskarnas europeiska favoritaktier? Hur ska Europa klara sig med allt starkare kinesiska företag, ett aggressivt Ryssland och ett USA som är mer splittrat än någonsin? Kommer EU klara att hålla ihop och hur påverkar unionens vägval kring konkurrenskraft, säkerhet och miljö Sverige? Hur går det för de svenska företagens europeiska konkurrenter? Det är några områden där Malin Rising kommer att leverera unika vinklar, snabba nyhetsuppdateringar, vägledande artiklar, fördjupningar, reportage, tv-kommentarer och egna avslöjanden.

På vilket sätt vill du arbeta för att Di:s läsare ska få den för dem mest relevanta Europarapporteringen?
”Jag ser fram emot att fördjupa mig i de europeiska marknaderna och näringslivet, men även i EU-politiken där jag vill bryta ner och förklara för Di:s läsare hur besluten i Bryssel påverkar europeiska företag. Dessutom är jag extremt glad över att få chansen att ta med Di:s läsare till olika hörn av kontinenten och lyfta fram berättelser som kan belysa viktiga skeenden i vår omvärld”, säger Malin Rising.

Hon har en brittisk journalistexamen och gjorde under sin utbildning praktik på The Guardian, The Independent och The Big Issue. Malin Rising kommer närmast från en tjänst som utrikesansvarig nyhets- och utvecklingsredaktör på Omni.

Nyhetsflödet blir allt snabbare och källorna allt fler. Di:s läsare förväntar sig både snabb rapportering och fördjupning som beslutsstöd. 

Vilka utmaningar ser du där och hur vill du bidra till att Di fortsätter att vara den primära källan för marknads- och näringslivsnyheter?
”Den ökande mängden information som sköljer över oss varje dag är utmanande och jag tror att det är viktigare nu än någonsin att kunna ta tuffa redaktionella beslut om vilka ämnen som förtjänar extra mycket uppmärksamhet och vilka ämnen som går att avhandla snabbt. Men jag tror också att det finns många möjligheter med dagens olika digitala format, där vi kan ge Di:s läsare kärnfull fördjupning om de allra viktigaste marknads- och näringslivsnyheterna. Jag har lång erfarenhet av att arbeta snabbt och bedöma och värdera olika typer av källor, som jag hoppas att jag kan dra nytta av även i den här rollen.”


Vattenkris i södra Europa efter ovanlig torka

Brist på regn i kombination med ovanligt höga temperaturer har slungat länder i södra Europa in i en vattenkris – och sommaren har bara börjat.

”Om detta fortsätter kommer situationen bli katastrofal”, säger hydrologen Giuliano di Baldassarre.

Foto:Luca Bruno

På nätterna stängs kranarna av i en mängd italienska städer, som resultat av den värsta extremtorkan på 70 år.

Även Portugal befinner sig i en historiskt omfattande torka i nästan hela landet. Prognoser om regn är inte tillräckligt för att vända situationen, meddelade regeringen i samband med att en kampanj för att göra befolkningen mer sparsam med vattnet introducerades i tisdags.

I Spanien, där stora bränder rasat de senaste veckorna, kom redan i mars varningar om rekordlåga nivåer i vattenreserverna på grund av en ovanligt torr vinter.

”Det kan så klart bli riktigt allvarligt om dessa förhållanden med mindre regn och varmare väder fortsätter. Det är ovanligt att det här sker så pass tidigt på sommaren”, säger Georgia Destouni, professor i hydrologi vid Stockholms universitet. 

För länder med kust mot det salta Medelhavet innebär torrperioder att havsvattnet tränger djupare in i grundvattnet, när det normala flödet med sötvatten som driver ut till havs förändras.

Själva krishanteringen riskerar också att försämra läget ytterligare. Dricksvatten brukar gå att ordna med lastbilsleveranser från annat håll, något som redan satts i bruk på flera håll i regionen. Men för jordbruken krävs ofta omfattande konstbevattning för att rädda skörden. Under en torka innebär den omedelbara lösningen – att pumpa mer vatten från de minskande reserverna – att sötvattenmagasinen sinar ännu mer och därför också tar in mer saltvatten. Dessutom avdunstar vattnet snabbt i det varma vädret.

”Samtidigt som man räddar situationen för stunden så skapar man större problem längre fram”, säger Destouni. 

Enligt Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet och chef för svenska Centrum för naturkatastroflära, är det extrema väderförhållandet bara en av anledningarna bakom krisen.

”I flera områden som nu drabbas har vattenkonsumtionen ökat till ohållbara nivåer under de senaste åren”, säger han över telefon från ett stekhett Italien.

Vatteninfrastrukturen som införts för att kunna hantera torrperioder riskerar också att inge falsk trygghet. Vid långvariga torrperioder, som systemen inte kan väga upp för, riskerar smällarna att bli ännu hårdare. Norra Italien, som just nu är hårdast drabbat av torkan, står för en stor del av landets jordbruk. Om skördarna förstörs kommer det bli svåra ekonomiska konsekvenser för landet.

Än så länge är åtgärderna som vidtagits relativt milda, tycker Giuliano di Baldassarre. Men om torkan och hettan fortsätter över sommaren kan det komma att införas restriktioner mot att duscha mer än en gång i veckan, spekulerar han.

”Förhoppningsvis kommer detta inte att hända, kanske bara väldigt lokalt i så fall. Regnet borde komma”, säger di Baldassarre, även om de närmsta veckorna ser ut att bli torra och heta i Italien. 

Både Giuliano di Baldassarre och Georgia Destouni förespråkar bättre förberedelse för de kommande extremväder som världens forskarkår varnar för i samband med klimatförändringarna. I stället för att agera reaktivt när krisen väl är här behövs en mer ansvarsfull vattenförbrukning redan innan reserverna börjar tömmas.

”Man tenderar att tänka att vatten kommer när man slår på kranen, men det kommer att komma perioder när det inte är så”, säger Georgia Destouni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?