Hoppa till innehållet

Annons

Ny EU-förordning kan slå mot svensk handel

På torsdagen röstar ett utskott i EU-parlamentet om en ny förordning som ska skydda invånarnas privatliv på nätet.

Men handeln befarar att regleringen kommer gynna redan dominerande aktörer.

Bild:TT

I samband med att en ny dataskyddsförordning träder i kraft nästa år förbereds just nu ytterligare en förordning i EU-parlamentet som ska stärka respekten för privatlivet vid elektronisk kommunikation. Överträdelser kommer att bötläggas, med som mest 4 procent av ett företags globala omsättning eller 20 miljoner euro.

På torsdagen ska utskottet för Medborgerliga fri och rättigheter i EU-parlamentet rösta om förordningen, som kort sagt ska reglera marknadsföring via e-post, lagring av trafik och platsdata, samt så kallade cookies eller kakor.

Från Svensk handels sida är man orolig för de regeländringar som föreslås. Enligt Stefan Kvarfordt, EU-ansvarig på branschorganisationen, kan det bli så att de svenska handlarna i stället för att använda sin egen data, i ännu större utsträckning kommer att bli beroende av marknadsföring via jättar som Google och Facebook.

”Tanken med lagstiftningen är att stärka integriteten. Vi ser det snarare som att man flyttar data från mindre företag till två väldigt dominerande aktörer”, säger han

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) meddelar att hon kommer att rösta nej i utskottet.

”Utgångspunkten för e-privacy-förordningen, att skydda konsumenternas integritet genom att reglera användningen av persondata, är bra. Dock behövs det en balans som gör det möjligt för företag i den digitala ekonomin att använda persondata för att ta fram nya innovativa tjänster”, säger hon.

Anna Hedh (S) säger att hon har haft som ingång att stärka privatpersoner och konsumenters rättigheter, exempelvis mot reklam man inte vill ha eller mot att hemsidor sparar känslig information utan att berätta eller tillfråga användaren.

”Jag är övertygad om att tydliga regler kring exempelvis kakor kommer skapa bättre och rättvis konkurrens samt bättre integritetsskydd för individen”, säger hon.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera