1515
Annons

"Ny era" i Nordirland – Sinn Féin mot seger

För första gången i Nordirlands historia får det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin flest röster och Londonvänliga DUP erkänner att man går mot förlust.

”Det här är början på en ny era”, säger Sinn Féin-ledaren Michelle O'Neill.

I resten av Storbritannien hade regeringspartiet Tories ett tungt val.

Sinn Féin-ledaren Michelle O'Neill.
Sinn Féin-ledaren Michelle O'Neill.Foto:Peter Morrison

Sinn Féin, som har ett uttalat mål att Nordirland ska anslutas till Irland, får av allt att döma flest platser i det nordirländska parlamentet Stormont. Det innebär att det irländskt nationalistiska partiet kommer att få tillsätta landsdelens högsta politiska ledare för första gången sedan ön delades 1921.

Partiet får lite drygt 29 procent av rösterna i valet.

Michelle O'Neill, som leder den nordirländska delen av Sinn Féin, säger att det här är ett definierande ögonblick i Nordirlands historia.

”Jag kommer att stå för ett ledarskap som är inkluderande, som hyllar mångfald och som garanterar rättigheter och jämlikhet för de som tidigare har hållits ute, diskriminerats mot eller som har ignorerats”, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

O'Neill säger debatten om ett enat Irland lever, men att det viktigaste nu är att hitta lösningar på de ekonomiska utmaningar som folket står inför.

”Låt oss ha en hälsosam debatt om hur vår framtid ska se ut”, säger hon.

Den högsta partiledningen – Sinn Féin verkar som parti på var sida om den irländska gränsen – har antytt att man kan försöka att få en folkomröstning om ett enat Irland till stånd inom fem år.

Under den drygt 30 år långa våldsamma period som kallas ”The Troubles” betraktades Sinn Féin på sätt och vis som den politiska grenen av den irländska republikanismen, medan IRA var den väpnade.

Faktum är dock att partiet inte fick fler väljare i det här valet. Snarare ser det ut att få marginellt färre.

Att maktbalansen ställs om så drastiskt beror framför allt på att det Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet (DUP), som tidigare var största parti, tappar stort. Det får drygt 21 procent av rösterna.

”Det ser onekligen ut som att Sinn Féin kommer att bli största parti”, säger DUP-ledaren Jeffrey Donaldson enligt AFP.

Det regionala styret i Nordirland har de senaste åren präglats av kaos. Landsdelen ska styras av en samlingsregering, i enlighet med det fredsavtal som 1998 satte stopp för ”The Troubles”, men det gnisslar rejält och det kan bli fortsatt svårt att finna någon samsyn efter valet.

DUP hade förstaministerposten fram till nyligen, men hoppade av och fällde samlingsregeringen i protest med de Nordirlandsspecifika handelsregler som Storbritannien och EU förhandlade fram efter brexit.

Jeffrey Donaldson kräver att den brittiska regeringen river upp de reglerna – och varnar för att partiet annars inte kommer att ta plats i det nordirländska samstyret. Om så inte sker inom 24 veckor efter valet blir det nyval.

Starkt framåt går i stället Allianspartiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditionella uppdelningen mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister. Partiet blir tredje störst med 13,5 procent.

”Vi menar allvar med att vi vill få det att fungera i Stormont. Vi är inte intresserade av att spela spel”, säger Allianspartiets ledare Naomi Long.

Hur mandaten i Stormont kommer att fördelas är dock ännu inte färdigställt. Vid 17-tiden på lördagseftermiddagen hade 77 av de 90 mandaten fördelats. Då hade Sinn Féin 23, DUP 21 och Allianspartiet 15.

Efter de senaste månadernas många skandaler kring den brittiske premiärministern Boris Johnson gav helgens lokala och regionala val i England, Skottland och Wales en bild av vad väljarna tycker.

Konservativa partiet (Tories) förlorar makten i elva lokalfullmäktige, bland annat i Londonområdet, och närmare 500 mandat landet över. Socialdemokratiska Labour rönte stora framgångar i Wales och Liberaldemokraterna tog stora kliv i södra England. I Westminster i London vann Labour för första gången på 60 år.

I brittisk press får premiärministern skulden för Tories misslyckande. Återigen höjs röster bland partikollegor som ifrågasätter Boris Johnsons framtid som landets och partiets ledare.

”Vi hade en tuff natt i vissa delar av landet”, medger Johnson enligt BBC.

 


Prisrallyt ger elutmanaren Tibber medvind: ”Fantastisk period”

Elbolaget Tibber är en av vinnarna på elprisrallyt med ett rekordhögt inflöde av nya kunder och kraftigt ökad omsättning. 

Snabbväxaren som nyligen fick en miljard kronor i nytt kapital varnar för att elkunderna bör ställa in sig på fortsatt extrema prisrörelser och tipsar om hur man minimerar elräkningen när priserna kan variera tusentals procent under samma dygn.

Edgeir Vårdal Aksnes, vd och medgrundare av Tibber
Edgeir Vårdal Aksnes, vd och medgrundare av TibberFoto:TT/Press

”Det har varit en fantastisk period av tillväxt. Förra året trefaldigade vi antalet kunder till 400.000. Och trenden med väldig stark ökning både i nya kunder och i intäkter fortsätter”, säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd och medgrundare av Tibber. 

Det norsk-svenska elbolaget, som vill utmana elbranschen med en digital affärsmodell, ökade under 2021 omsättningen till drygt 2,9 miljarder kronor. Det var en ökning med hela 847 procent jämfört med 311 miljoner kronor 2020 och med bred marginal nytt rekord.

Och Tibber fortsätter att expandera i rekordfart. Omsättningen lyfte under första kvartalet till 2,1 miljarder kronor, en ökning med 340 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt nya siffror som Di tagit del av.

”De främsta anledningarna till den ökade omsättningen är en ökad kundtillväxt samt de höga marknadspriserna på el”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Vinterns elprisrally med tidvis rekordhöga elpriser i bland annat södra halvan av Sverige har bidragit till att allt fler elkunder intresserat sig mycket mer för sin energiförbrukning än tidigare, enligt Tibber. 

”Det har gynnat oss och vi tar marknadsandelar i snabb takt. Vår bild är att många upptäckt att vår affärsmodell, som bygger på att vi säljer själva elen till självkostnadspris, är väldigt konkurrenskraftig jämfört med de traditionella elbolagen”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Resultatmässigt går det dock inte lika bra för Tibber. 2021 gjorde bolaget en förlust (räknat på ebitda, rörelseresultatet före räntor och avskrivningar) på 137 Mkr. Och första kvartalet i år blev det på nytt röda siffror, minus 45 Mkr.

”Det är helt enligt plan. I Norden går vi nu med vinst i själva rörelsen, men vi prioriterar att lägga stora summor på fortsatt tillväxt. I fjol etablerade vi oss på Europas största elmarknad, Tyskland, där vi fått en flygande start och för två veckor sedan gick vi in i Nederländerna”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Och bolaget har gott om kapital för fortsatt expansion. Som Di avslöjade tidigare i år har Tibber tagit in en miljard kronor i nytt kapital, från bland annat det svenska riskkapitalbolaget Summa Equity.

Vid sidan av att öka expansionstakten ska pengarna också gå till att utveckla nya produkter och tjänster. 

”Vi ser en enormt ökad efterfrågan och behov av olika tjänster när kunderna vill sänka de skenande energikostnaderna”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Denna vecka släpper Tibber ett nytt elprisindex där kunderna timme för timme ska kunna följa elprisets svängningar under dagen och nästkommande dag, samt få värdefull information om hur elpriset svänger alltmer kraftigt under dygnet.

”Det är ett sätt att hjälpa och utbilda kunderna. Få är nog exempelvis medvetna om att elpriset kan variera flera tusen procent under ett och samma dygn”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

”Det gör att kunder med timmätning kan spara oerhört mycket på elkostnaden varje månad bara genom att undvika onödig elkonsumtion under de ofta få timmar per dygn när elen är som dyrast.”

Exempelvis kan kostnaden för att ta en enda dusch kosta endast 50 öre när priset är lågt men över 20 kronor när priset är högt, enligt Tibber. 

”Och kostnaden för att ladda elbilen en enda gång kan variera mellan 50 kronor och flera hundra kronor. Så genom att använda smarta automatiska tjänster och även hålla mer aktiv koll på elprisets svängningar kan göra stor skillnad för att undvika en elchock när räkningen kommer framöver”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?