ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny dom sätter skräck i byggherrarna: "Som ljuv musik"

En ny dom sätter press på bostadsutvecklarna vid nyproduktion. Enligt Stockholms tingsrätt räcker det med sex veckors försening av inflyttning för att häva köpet, skriver Svenska Dagbladet.

I en ny dom slår Stockholms tingsrätt fast att det räcker med en försening av inflyttning på sex veckor i en nyproducerad lägenhet för att köparen ska häva köpet.

Det är byggmästar- och fastighetsbolaget Savana som nu döms att betala tillbaka handpenningen på 50.000 kronor till en köpare som skulle ha flyttat in i lägenheten i slutet av 2017, men som fick besked att inflyttning försenats med sex veckor.

Domen väntas nu sätta skräck i marknaden för nyproduktion där förseningar på långt mer än sex veckor är vanligt förekommande. 

Byggbolagen brukar ofta hävda att köpen inte går att häva och det pågår just nu en rad tvister där köpare vill häva köpen rapporterar SvD.

"För de många som drabbas av förseningar i nyproduktionen är detta som ljuv musik", säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla till tidningen.

Enligt domen kan både försenat upplåtelseavtal och försenat tillträde – samt andra faktorer där lägenheten inte motsvarat det utlovade – vara skäl att häva bostadsköp, skriver TT.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies