1515
Annons

Ny dom: Oscar Properties tvingas betala för obetalda fakturor

Obetalda fakturor från prestigeprojektet Gasklockan i norra Djurgårdsstaden fortsätter att spöka för Oscar Properties, som nu tvingas betala 632.000 kronor till ett anlitat konsultbolag. 

Gasklockan i norra Djurgårdsstaden.
Gasklockan i norra Djurgårdsstaden.Foto:Claudio Bresciani/TT

I torsdags slog en dom i Stockholms tingsrätt fast att företaget ska betala konsultentreprenören 632.000 kronor för obetalda fakturor under 2019, krav som Oscar Properties OP +0,15% Dagens utveckling tidigare har motsatt sig. 

Ett annat näraliggande bolag med Oscar Engelbert i styrelsen, ska betala 107.000 kronor till konsultbolaget, enligt domen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

För ett år sedan hävde Stockholms stad tomträttsavtalet med Oscar Properties, då betalningen på 600 Mkr uteblev. 

I mitten av december meddelas besked om vilken byggentreprenör som får detta uppdrag, enligt Fastighetsvärlden. 

 


Apkoppor upptäcks i fler EU-länder

Första fall av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien.

I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i regionen Île-de-France, som bland annat omfattar huvudstaden Paris. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.

I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb.

I Tyskland handlar det om en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att vara vaksamma på eventuella symptom och söka vård vid första misstanke om smitta.

Den ovanliga sjukdomen är i vanliga fall inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symptom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattenkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.

Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags, i region Stockholm. Folkhälsomyndigheten visste då inte ännu hur personen hade blivit smittad.

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade nyligen att den följer situationen noggrant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?