1515
Annons

Ny DNA-teknik fördubblar antalet träffar

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har börjat använda en ny programvara som fördubblar antalet användbara resultat, enligt en utvärdering av de 50 första fallen som analyserats, rapporterar P1-programmet I lagens namn. 

Programvaran utvecklades i Nederländerna och kan hantera komplexa DNA-spår som tidigare har varit svåra att tolka. Det kan handla om spår som hämmats av smuts, avsatts av flera personer eller som innehåller en liten mängd DNA.

DNA-prov analyseras i laboratorium.
DNA-prov analyseras i laboratorium.Foto:Peter Dejong

”Det är mycket troligt att lagföringen kommer att öka”, säger forensikern Staffan Jansson till radioprogrammet.

Programvaran har använts vid flera utredningar under våren. Bland annat kunde två misstänkta för en skjutning i Hjulsta förra året bindas till mordvapnen, rapporterar radion.

Ett svek mot aktieägarna

När tillväxttakten börjar vika i Revolution Race väljer vd:n och grundaren Pernilla Nyrensten att lämna sin post. 

Det är ett svek mot aktieägarna som investerade i bolaget vid noteringen – en ny börs-vd ska vara långsiktig. 

Pernilla Nyrensten.
Pernilla Nyrensten.Foto:Magnus Gotander

Inför rapporten för fjärde kvartalet meddelade Pernilla Nyrensten att hon avgår som vd för Revolution Race, bara drygt ett år efter att hon tagit bolaget som hon själv har varit med och grundat till börsen. Den nuvarande styrelseordföranden, Paul Fischbein, kliver in som tillförordnad vd medan Pernilla Nyrensten ska sitta kvar som överrock i styrelsen och bevaka sin kommande efterträdare. 

Grundarens agerande kan inte beskrivas som annat än oansvarigt gentemot aktieägarna. När man tar ett bolag till börsen och plockar in stora mängder kapital från ägare tar man på sig ansvaret att leda bolaget i ett mer långsiktigt perspektiv.

Fram till fjärde kvartalet 2021/2022 har Revolution Race kunnat uppvisa en försäljningstillväxt på minst 50 procent kvartalsvis. Trots att försäljningsutvecklingen har varit stark sedan noteringen har aktien inte tagit fart.

När handeln drog igång på tisdagen var kurskollapsen ett faktum och drygt en fjärdedel av bolagets börsvärde gick upp i rök. Det får ses som ett ganska tydligt tecken på att marknaden känner sig sviken av Pernilla Nyrensten.

Hon slutar dessutom samtidigt som det börjar gå sämre för bolaget. I kvartalsrapporten som släpptes på tisdagen föll tillväxttakten tillbaka och försäljningen ökade endast med 16 procent. Det justerade rörelseresultatet försämrades samtidigt som lagret växer när tillväxttakten bromsar in. Utmaningarna lär bli större framöver efter att konsumentklimatet och detaljhandelsförsäljningen fallit tillbaka rejält i Tyskland som är bolagets viktigaste marknad. 

Pernilla Nyrensten har byggt upp Revolution Race under nio år och hyllades i fjol när hon som första kvinnliga grundare satt kvar som vd vid börsnoteringen. Kvartal efter kvartal har bolaget imponerat med en hög tillväxttakt och marginaler som andra i detaljhandelsbranschen bara kan drömma om. 

Men när marginalerna hotas av högre kostnader och tillväxttakten börjar vika väljer alltså grundaren och vd:n att lämna över ansvaret.

I en intervju med Di öppnar Pernilla Nyrensten dessutom för att hon och maken Niclas Nyrensten kan komma att sälja av aktier löpande. Genom sitt holdingbolag äger de 26,48 procent av det totala antalet aktier. För 20 procent av aktierna i Revolution Race har grundarparet gått med på en inlåsningsperiod om 1.080 dagar. 

Risken finns dock att bolagets största ägare Altor, kommer att lämna Revolution Race så småningom. Efter att inlåsningen löpte ut i samband med förra kvartalsrapporten är det fritt fram för storägaren att börja sälja av sitt innehav som i dag motsvarar 31 procent av aktierna i bolaget. 

Den osäkerhet som har skapats kring bolagets framtida ledning blir än värre i kombination med den överhängande risken att storägarna säljer av aktier. 

Att Pernilla Nyrensten inte väntar med att meddela sin avgång tills det finns en ny permanent vd på plats skapar än mer osäkerhet för ägarna som nu har fått se sitt aktievärde rasa.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera