Annons

Ny chans att skrota fritidsbåten gratis

Nu får svenska båtägare en ny chans att få sina gamla, uttjänta båtar skrotade utan kostnad. Det är tredje gången Havs- och vattenmyndigheten avsätter pengar till båtskrotning, vilket ska bidra till en renare havsmiljö.

Foto:Nesvold, Jon Olav

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har tillfört mera pengar till skrotning av uttjänta fritidsbåtar, vilket Mitti skrivit om. Första gången skrotningspremien infördes var hösten 2018 och sedan dess har pengar skjutits till ytterligare en gång och nu kommer alltså påfyllning igen.

”Det har varit en sådan otrolig efterfrågan, så många gånger har folk fått ställa sig i kö. Det visar på hur stort problemet möjligtvis är. Det finns otroligt mycket båtar som måste omhändertas. De kan stå övergivna i marinor och kanske läcker till exempel olja. Eller så handlar det till exempel om äldre människor som inte vet vad de ska göra av sin båt när de inte längre är i skick för att använda den”, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid Hav.

Hon säger att skrotningspremien hittills förstås inneburit att många gamla båtar omhändertagits men också att kännedomen ökat om att det går att skrota och återvinna en fritidsbåt som gjort sitt.

Fram till 31 december i år kan fritidsbåtar upp till tre ton skrotas gratis på några av de 25 insamlingsplatser som finns i landet. Om pengarna tar slut innan dess upphör erbjudandet om gratis skrotning att gälla.

”Det har varit otroliga vinster bara av att det här har gjort att många känner till att systemet finns. Så även om premien inte förlängs i framtiden så vet väldigt många människor att möjligheten finns och att man kan återvinna sin båt”, säger Lisa Bredahl Nerdal.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?