1515

Ny budgetomröstning i USA

Senaten ska natten till måndag lokal tid rösta om ett förslag för fortsatt finansiering av USA:s statsapparat, enligt republikanerna.

Samtidigt verkar läget låst i förhandlingarna om förslagets innehåll.

Bild:AP

"Jag kan försäkra er om att vi kommer att rösta klockan 01 på måndag, om det inte finns en önskan om att det ska ske tidigare", säger republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell i ett uttalande.

USA har slagit i skuldtaket och tillfälliga lösningar har hållit statsapparaten i gång. Men den senaste fristen gick ut vid midnatt i fredags lokal tid. En ny lösning fick inte tillräckligt med stöd i senaten – och nedstängningen var ett faktum.

Hundratusentals anställda inom offentlig sektor har beordrats att stanna hemma utan lön, men särskilt viktiga samhällsfunktioner som polis och militär berörs inte.

President Donald Trumps republikaner har beskyllt demokraterna för nedstängningen, och vice versa.

De två partierna har suttit i möten under hela lördagen, men enligt CNN har inte Mitch McConnell pratat med demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer. Uttalanden från båda sidor vittnar om ett låst läge.

Demokraterna håller fast vid krav på att förslaget måste innehålla skydd för hundratusentals papperslösa som kommit till USA som barn, medan republikanerna inte vill förhandla i just den frågan förrän demokraterna säger ja till en lösning som kan öppna myndigheterna igen.

Schumer säger att båda sidor har varit nära att enas, men att presidenten då backat ur.

"Att förhandla med president Trump är som att förhandla med Jell-O", säger Schumer, och syftar på en välkänd amerikansk gelédessert.

"Det är omöjligt att förhandla med någon som rör sig konstant."

Förhoppningen är ändå att det ska finnas en tillfällig lösning på plats innan de många anställda vid amerikanska myndigheter ska till jobbet på måndag morgon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?