ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny budget – Arbetsförmedlingen varslar 4.500 anställda: ”Tungt beslut”

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

4.500 personer varslas om uppsägning från Arbetsförmedlingen. Nyheten slog ned som en chock bland de anställda. "Ett tungt beslut", säger GD Mikael Sjöberg. 

Nyheten om jättevarslet, som Di kunde avslöja redan på tisdagen, kom i ett pressmeddelande klockan 9. 

"Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i pressmeddelandet. 

Myndigheten har räknat fram och tillbaka sedan i höstas, men valde alltså att ta i rejält. I dag har man 13.500 anställda.
“Det är fler än vad man tänkt tidigare”, säger Fredrik Andersson, ST-ordförande. 

Trots att det var känt att varslet skulle komma slog nyheten ned som en chock på huvudkontoret, där 500 till 1.000 personer omfattas av varslet. Och att man fick informationen via media och inte direkt från cheferna har också skapat ilska hos många medarbetare, erfar Di. 

Orsaken till nedskärningen är det minskade ekonomiska anslaget från M- och KD-budgeten, som motsvarar en bantning av förvaltningsanslaget med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Utöver denna neddragning har Arbetsförmedlingen fått 4,5 miljarder kronor mindre 2019 till aktiviteter och program. 

Från fackligt håll driver ST att myndigheten bör spara på konsulter, men AF:s linje är att it-verksamheten ska få ytterligare drygt 600 Mkr i år. Samtidigt är konsultköpen fredade, enligt tidigare AF-besked. Bara under 2018  lade myndighetens två stora it-avdelningar 250 miljoner kronor på konsulter.

“Vi vill se att man sparar på konsulter som har kortare uppsägningstid. Sedan handlar det om att vända på alla stenar”, säger Fredrik Andersson. 

Men Arbetsförmedlingen argumenterar för att digitaliseringssatsningen är nödvändig mot bakgrund av fyrpartiöverenskommelsen. Hur många av de 240 kontoren som myndigheten har som blir kvar är inte känt. 

“Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå”, säger Mikael Sjöberg i pressmeddelandet. 

Arbetsförmedlingen har sedan tidigare haft stora egna problem med sjukskrivningar och stor personalomsättning. 

Vad kommer det här betyda för personalens förmåga att hjälpa de svaga?
"Det kommer att bli tufft framöver”, säger Fredrik Andersson. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies