1515

Ny brittisk splittring – men omvända roller

Självständighetsfrågan klyver Skottland i tu.
Som i ett upp- och nedvänt brexit står Boris Johnson på motsatt sida och tvingas bemöta sina egna argument, anser Cambridgeprofessorn Catherine Barnard.

”Det är ironi på ironi på ironi”, säger hon.

Skottlands separatistiska regeringsparti SNP är på många sätt vinnaren i valet till det skotska parlamentet, även om det inte gick lika bra som företrädare hoppades. Tittar man på hela väljarkårens samlade röster så är det desto mer oklart om någon är en klar vinnare.

”Det är tydligt att skottarna är delade rakt på mitten”, säger Catherine Barnard, som är juridikprofessor vid universitetet i Cambridge, till TT.

”Om du röstade på SNP eller Gröna partiet så röstade du i praktiken för en självständighetsomröstning. Röstade du på Konservativa partiet eller Labour så sade du i praktiken att du inte vill ha en sådan. Lägger man ihop det så är det delat 50-50. Återigen, som med brexit, är det ett väldigt splittrat land.” 

En anledning till att SNP:s stöd står starkt efter lång tid vid makten är att partiledaren, den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon, har lagt mycket tid på att gräva skyttegravar i självständighetsfrågan, som Catherine Barnard ser det.

Andra stora frågor, som till exempel Skottlands skenande narkotikadödlighet, har halkat ned på dagordningen.

”Hon fick valet att handla om en självständighetsomröstning”, säger Barnard.

TT: Bör Boris Johnson ändå vara relativt nöjd med att SNP inte fick en egen majoritet?

”Nöjdare i alla fall, helt klart. Alla bollar ligger hos honom eftersom det just nu är ganska tydligt att Westminster har sista ordet om huruvida det ska bli en folkomröstning.” 

Ett länge sjudande ordkrig mellan SNP och Londonregeringen lär i ett nästa steg utmynna i juridiska strider. Kanske kan frågan om en ny folkomröstning behöva avgöras i Högsta domstolen, enligt Catherine Barnard.

Det var Nicola Sturgeons föregångare Alex Salmond som först beskrev folkomröstningen 2014 som en fråga som varje generation får en enda chans att besvara. I dag är det Boris Johnson som säger det, för att göra gällande att saken är utagerad.

”Problemet är att Boris Johnson gärna talar om folkets vilja, men det argumentet kan ju mycket väl användas emot honom, att han går emot det skotska folkets vilja”, säger Catherine Barnard.

Parallellerna till brexit är många. Det diskuteras redan om en skotsk omröstning skulle behöva ske i två steg, där folket först får rösta i sakfrågan och sedan om det som faktiskt hamnar på bordet efter förhandlingar. 

Catherine Barnard ser en slående ironi i hur saker utvecklat sig.

”Ta alla dessa saker som brexitörer gjorde för att vinna brexitomröstningen, som att tala om identitet, hjärta och alla möjliga känslomässiga frågor snarare än om ekonomin, medan de som ville vara kvar sade att det skulle gå illa om Storbritannien gick ur EU”, säger hon.

”Nu har allt välts på ända. Boris Johnson och hans regering säger att det skulle vara en ekonomisk katastrof för Skottland att lämna Storbritannien, medan den skotska regeringen säger att de vill vara skottar och identifiera sig som skottar.”

Och Nicola Sturgeon har å sin sida svårt att besvara svåra frågor av det slag som besvärade Boris Johnson vid brexit, påpekar Barnard.

”Som Nordirland. Hur vore det med en ”hård” gräns mellan Skottland och England?”


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?