1515

Ny brexitoro pressar pundet

Förnyad brexitoro sänkte pundet på måndagen.

"Pundet kan fortsätta sjunka till 11,50 mot kronan", säger valutastrategen Richard Falkenhäll på SEB.

Samtidigt är brittiska inköpschefer på det sämsta humöret sedan juli 2016, precis efter EU-omröstningen.

Foto:Virginia Mayo

Helgens verbala upptrappning slår mot den brittiska valutan.

Den pressade premiärministern Theresa May försöker försvara regeringens uppgörelse på lantstället Chequers för två månader sedan.

"Förslagen i vår vitbok är en bra överenskommelse för Storbritannien. De ger friktionslös handel för varor och jordbruksprodukter, och skyddar jobb som är beroende av leveranser just-in-time", skrev hon i lördagens The Telegraph.

Hon säger också nej till allt högre krav på en folkomröstning om avtalet.

"Att ställa frågan en gång till skulle vara ett stort förräderi mot vår demokrati."

På söndagen gick Boris Johnson, som avgick som utrikesminister precis efter Chequersmötet, till hård attack mot hennes urvattnade brexitplaner.

"Vi har gått in i förhandlingarna med vit flagg", skriver han i The Telegraph.

"Vi kommer att vara kvar i EU-taxin, men den här gången inlåst i bakluckan, helt utan inflytande om vart vi ska", fortsatte Boris Johnson.

Han har 20 konservativa parlamentsledamöter bakom sig för att fälla överenskommelsen från Chequers, uppger The Times.

Även EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kritiserar den brittiska regeringens uppgörelse - men från andra hållet.

"De kan stanna i den inre marknaden, som Norge, som inte heller är EU-medlem, men måste då ta över alla regler och bidrag till europeisk solidaritet. Det är ert val", sa han i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, på söndagen.

Han varnar för allvarliga konsekvenser om britterna får "plocka russinen" ur EU:s regler.

"De skulle alla möjliga tredje länder insistera på att vi ger dem samma rättigheter. Det skulle vara slutet för den inre marknaden och det europeiska projektet."

Han varnade också biltillverkare inom EU för friktioner i handeln med Storbritannien som hindrar flödet av leveranser.

"Företag måste vara försiktiga med att inte ha för många brittiska delar i sina bilar", sa Michel Barnier till FAZ.

Brexitoron slår mot företagen. Måndagens inköpschefsindex för augusti från IHS Markit/Cips var med 52,8 det svagaste sedan juli 2016, precis efter folkomröstningen.

Det drog i sin tur ned pundet på måndagen.

"Det krävs inget geni för att inse att volatiliteten fortsätter att vara hög med rörelser åt båda håll när förhandlingarna spetsas till. Vi såg det förra hösten, vid förhandlingarna om utträdesavtalet och avgiften, då det var väldigt kärvt till det var klart", säger Richard Falkenhåll, valutaanalytiker på SEB SEB A +0,54% Dagens utveckling .

Han tror att pundet går ned till 11,50 mot kronan under den här processen, men sedan går över 12 igen mot slutet av året.

"Jag tror i slutändan på en lösning, vilket skulle ge ett starkare pund. Men i väntan på det prisar marknaden in all ny information och drar den i tangentens riktning", säger Richard Falkenhäll.

Han anser att EU inte kan pressa Storbritannien mer.

"Jag tror inte att man från brittiskt håll kan åstadkomma så mycket mer. De har nått gränsen, möjligen finns det lite utrymme till, men nu är det EU som måste backa."

Richard Falkenhäll ser det också positivt som att parterna nu verkar vara inriktade på att nå ett avtal i november i stället för oktober, vilket ger mer tid.

Ett orosmoment är det konservativa partiet årliga konferens, som hålls i Birmingham i oktober.

"Frågan är vad som händer där. Det pratas ju om att Boris Johnson ska göra något där. Det kan ytterligare stöka till det, med ökad volatilitet och fortsatt pundförsvagning", säger Richard Falkenhäll.

Investmentbanken UBS bedömer att brexit redan har kostat Storbritannien 2,1 procent av BNP, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.


Innehåll från CognizantAnnons

Digital innovation för framtidens bästa

Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.
Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.

De senaste åren har marknaden exploderat inom området för ny teknik. Samtidigt står världen inför en stor omställning för att nå Parisavtalet och hållbarhetsmålen. Globala konsultföretaget Cognizant menar att teknikbranschen bör betraktas mer som ett ekosystem, där man delar med sig av innovation som kan bidra till planetens bästa. 

– Inom de ramar som fortfarande medför lönsamhet behöver vi lyfta blicken och se tillsamhällsnyttan, säger Mats Johard, vd för Cognizant. 

Cognizant grundades 1994 i New Jersey och är ett bolag som kännetecknas av nyfikenhet, innovation och framåtanda. Likt andra bolag i branschen har de successivt byggt upp en enorm kapacitet för att hantera stora datamängder från ett stort antal projekt, kombinerat med kundspecifika lösningar och algoritmer. Nu ligger stort fokus på att analysera och att återanvända denna kunskapsbas utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Mats utvecklar:

– Vi tror att det är dags att jobba bredare – det måste finnas en generaliseringstanke. Om man kommer på en bra lösning, hur kan den fungera för en annan bransch eller samma bransch fast i en annan kontext? 

Risken finns att kunder drar öronen åt sig av blotta tanken på att dela med sig av idéer eller innovationer, men tanken är förstås inte att man ska ge bort något som kommer innebära förlorad lönsamhet. Erik Dingvall har huvudansvar för AI och datalösningar hos Cognizant, och han vill understryka att det är just en generell öppenhet kring insikter och verktyg de förordar, och inga kundspecifika fall.

– Jag tror vi kan skapa en styrka genom att samarbeta – som i ett ekosystem – för allas bästa. Om det finns stora samhälleliga vinster att tjäna på en algoritm eller innovation, kan det finnas ett stort värde i att dela med sig av den.

Krav på återanvändbarhet

Cognizant har många globala kunder. Generellt anser de att det finns en stor insikt kring hållbarhet hos kunderna, och i synnerhet gällande de krav på hållbarhetsagenda som ställs på leverantörerna. Nästa steg är att ta sig an cirkulär innovation.

– Vi tror att många av våra uppdrag kommer att innehålla krav på återanvändbarhet av till exempel utvecklade algoritmer. Det görs så oerhört mycket bra saker med hjälp av de mest avancerade tekniska mjukvarulösningarna och vi har ett ansvar att sprida de insikter som kan hjälpa oss att nå FN:s hållbarhetsmål. Det finns ingen motsättning i att arbeta för humanitära mål samtidigt som det ger lönsamhet och tillväxt för bolaget, säger Erik.

– I slutändan bör globala bolag se det som sin skyldighet att driva tekniken inom cirkulär innovation, avslutar Mats.

Om Cognizant

Cognizant är ett globalt teknik- och konsultföretag där Big Data och AI spelar en stor roll. Cognizant är en partner till framförallt globala kunder, som driver en digital agenda inom branscherna bank, försäkring, tillverkande industri, media och telekom.

Läs mer på https://www.thecognizant.com/l/artificial-intelligence-2021/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cognizant och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?