1515
Annons

Ny brexitoro pressar pundet

Förnyad brexitoro sänkte pundet på måndagen.

"Pundet kan fortsätta sjunka till 11,50 mot kronan", säger valutastrategen Richard Falkenhäll på SEB.

Samtidigt är brittiska inköpschefer på det sämsta humöret sedan juli 2016, precis efter EU-omröstningen.

Foto:Virginia Mayo

Helgens verbala upptrappning slår mot den brittiska valutan.

Den pressade premiärministern Theresa May försöker försvara regeringens uppgörelse på lantstället Chequers för två månader sedan.

"Förslagen i vår vitbok är en bra överenskommelse för Storbritannien. De ger friktionslös handel för varor och jordbruksprodukter, och skyddar jobb som är beroende av leveranser just-in-time", skrev hon i lördagens The Telegraph.

Hon säger också nej till allt högre krav på en folkomröstning om avtalet.

"Att ställa frågan en gång till skulle vara ett stort förräderi mot vår demokrati."

På söndagen gick Boris Johnson, som avgick som utrikesminister precis efter Chequersmötet, till hård attack mot hennes urvattnade brexitplaner.

"Vi har gått in i förhandlingarna med vit flagg", skriver han i The Telegraph.

"Vi kommer att vara kvar i EU-taxin, men den här gången inlåst i bakluckan, helt utan inflytande om vart vi ska", fortsatte Boris Johnson.

Han har 20 konservativa parlamentsledamöter bakom sig för att fälla överenskommelsen från Chequers, uppger The Times.

Även EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kritiserar den brittiska regeringens uppgörelse - men från andra hållet.

"De kan stanna i den inre marknaden, som Norge, som inte heller är EU-medlem, men måste då ta över alla regler och bidrag till europeisk solidaritet. Det är ert val", sa han i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, på söndagen.

Han varnar för allvarliga konsekvenser om britterna får "plocka russinen" ur EU:s regler.

"De skulle alla möjliga tredje länder insistera på att vi ger dem samma rättigheter. Det skulle vara slutet för den inre marknaden och det europeiska projektet."

Han varnade också biltillverkare inom EU för friktioner i handeln med Storbritannien som hindrar flödet av leveranser.

"Företag måste vara försiktiga med att inte ha för många brittiska delar i sina bilar", sa Michel Barnier till FAZ.

Brexitoron slår mot företagen. Måndagens inköpschefsindex för augusti från IHS Markit/Cips var med 52,8 det svagaste sedan juli 2016, precis efter folkomröstningen.

Det drog i sin tur ned pundet på måndagen.

"Det krävs inget geni för att inse att volatiliteten fortsätter att vara hög med rörelser åt båda håll när förhandlingarna spetsas till. Vi såg det förra hösten, vid förhandlingarna om utträdesavtalet och avgiften, då det var väldigt kärvt till det var klart", säger Richard Falkenhåll, valutaanalytiker på SEB SEB A -1,27% Dagens utveckling .

Han tror att pundet går ned till 11,50 mot kronan under den här processen, men sedan går över 12 igen mot slutet av året.

"Jag tror i slutändan på en lösning, vilket skulle ge ett starkare pund. Men i väntan på det prisar marknaden in all ny information och drar den i tangentens riktning", säger Richard Falkenhäll.

Han anser att EU inte kan pressa Storbritannien mer.

"Jag tror inte att man från brittiskt håll kan åstadkomma så mycket mer. De har nått gränsen, möjligen finns det lite utrymme till, men nu är det EU som måste backa."

Richard Falkenhäll ser det också positivt som att parterna nu verkar vara inriktade på att nå ett avtal i november i stället för oktober, vilket ger mer tid.

Ett orosmoment är det konservativa partiet årliga konferens, som hålls i Birmingham i oktober.

"Frågan är vad som händer där. Det pratas ju om att Boris Johnson ska göra något där. Det kan ytterligare stöka till det, med ökad volatilitet och fortsatt pundförsvagning", säger Richard Falkenhäll.

Investmentbanken UBS bedömer att brexit redan har kostat Storbritannien 2,1 procent av BNP, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera