ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny bottennotering för turkiska liran

  • Foto: Lefteris Pitarakis

Det rådde ingen pardon för den turkiska liran som fortsatte sjunka under torsdagen. Det är trots att landets regering nu försöker charma marknaden med löften om en mer restriktiv finanspolitik och stabilare inflation.

Den turkiska liran nådde en ny bottennotering mot dollarn under torsdagen efter att ett möte mellan toppchefer på Turkiets och USA:s utrikesdepartement inte lett till en lösning kring den amerikanske pastorn Andrew Brunson som fängslades i Turkiet 2016, anklagad för att ha varit involverad i den misslyckade statskupp som avstyrdes samma år.

Brittiska Financial Times rapporterar att USA ska ha gett Turkiet fram till onsdag nästa vecka på sig att frige pastorn.

Som lägst handlades liran ner till 5,5655 mot dollarn och tappade totalt 4,39 procent under dagen. Samtidigt steg avkastningen på den turkiska tioåringen till 18,85 procent.

Den stora elefanten i rummet är dock inte den diplomatiska konflikten med USA utan marknadens svaga förtroende för den turkiska regeringens ekonomiska politik, vilket Di tidigare rapporterat om. Oron är att den turkiska ekonomin håller på att överhettas och att president Recep Tayyip Erdogan, som uropat sig själv till en "fientlig" mot höga räntor, utöver för stor kontroll över centralbanken.

Under torsdagshandeln gavs liran tillfällig respit efter att finansminister Berat Albayrak, tillika Recep Tayyip Erdogans svärson, meddelade att regeringens tillväxtmål sänks till mellan 3 och 4 procent från tidigare 5,5 procent. Regeringen lovar samtidigt ett budgetunderskott på max 2 procent av BNP, att inflationen ska sänkas till en ensiffrig prisökningstakt och att landets banker och näringsliv inte ska utsättas för valuta- eller likviditetsrisker.

Lugnet för liran visade sig dock tillfälligt och valutan fortsatte alltså sjunka under kvällen.

"Grundanledningen till att växelkursen har spårat ut är att förtroendet för förvaltningen av ekonomin har försvunnit både inhemskt och internationellt", säger Seyfettin Gursel, chef för Bahcesehir University Economy and Social Research Center till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt som den geopolitiska oron och det svaga förtroendet för den turkiska regeringen fortsätter att sänka liran stiger dock Istanbulbörsens BIST 100-index för tredje dagen i rad.

Nyhetsbyrån Bloomberg pekar ut den lokala mäklarfirman Yatirim Finansman som en viktig faktor bakom uppgången. Med nettoköp för 565 miljoner lira eller motsvarande närmar miljoner kronor är mäklarfirman veckans i särklass största spelare på Istanbulbörsen.

Vem eller vilka som ligger bakom investeringarna är okänt. Yatirim Finansman har enligt Bloomberg fått en närmast mytisk status i Istanbuls aktiekretsar sedan 2016 efter att mäklarfirman gjort stora affärer, rapporterar Bloomberg. Den här veckan har Yatirim Finansman framför allt investerat i storbanken Turkiye Garanti Bankasi som visserligen sjönk under torsdagen men har handlats upp 2,8 procent sedan början av veckan.

Under tiden varnar fondbolaget Fidelity för att oron kring den turkiska liran och den ryska rubeln, som även den försvagades på torsdagen efter att USA meddelat nya sanktioner mot Ryssland, kan få spridningseffekter på andra tillväxtmarknader.

"Dessutom är säsongseffekterna i augusti typiskt sett dåliga för tillväxtmarknader samtidigt som tillgångsslaget genomgår en period av svalnande momentum och högre inflationspress", säger Paul Greer, förvaltare på det London-baserade fondbolaget, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies