1515

Ny bildelningstjänst fjärrstyr bilen hem till dig – spås skaka om branschen

En ny startup i Las Vegas spås skaka om mobilitetsbranschen rejält. I Halos nya bildelningstjänst fjärrstyrs bilen nämligen till din port när du behöver den, skriver Automotive News. 

Specialutbildade förare fjärrstyr Halos bilar via 5G-nätverk.
Specialutbildade förare fjärrstyr Halos bilar via 5G-nätverk.Foto:T-Mobile

Halo förväntas lanseras i Las Vegas-området senare i år.  Deras flotta består uteslutande av elfordon som är ”förarlösa”. När du behöver hyra en bil kallar du helt enkelt på ett fordon via en app, varpå bilen fjärrstyrs till önskad plats. Sen är det bara att köra den som vilket bil som helst.

Fjärrstyrningen sker över T-Mobiles 5G-nätverk. Som en extra säkerhet har Halo utvecklat en automatisk stopmekanism som gör att bilarna omedelbart stoppas om en potentiell säkerhetsrisk eller systemavvikelse upptäcks. Tanken är också att bilens Ai-system ska lära sig medan människor kontrollerar fordonet, och över tid uppnå självkörande funktioner på nivå 3. Nivå 3 innebär att föraren under givna förutsättningar kan släppa uppmärksamheten från vägen. 

Foto:Halo

”Helt självkörande fordon är en massiv utmaning ur både ett tekniskt och ett förtroendeperspektiv som inte kommer att lösas på många år. Men Halo har utformats för att hantera dessa utmaningar genom att bygga automatisering över tid med en lösning som konsumenterna kan känna sig bekväma att använda redan i dag”, säger bolagets vd Anand Nandakumar i ett pressmeddelande.

Halo är en av flera startups som har deltagit i 5G Open Innovation Lab, som bland andra telekomoperatören T-Mobile och processorjätten Intel var med och startade i fjol. Syftet var att hjälpa till att utveckla nya 5G-applikationer.

I en ny mobilitetsrapport från Pitchbook  skriver författarna att Halos modell ”skakar om dynamiken i mobilitetsindustrin genom att erbjuda bekvämligheten med on-demand ride-hailing med flexibiliteten i bildelning.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?