ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny bildel är tjuvarnas senaste favorit

  • Foto: Colourbox

Glöm flashiga lyxåk och snabba sportbilar. När det kommer till de mest stulna bilarna ligger de svenska klassikerna i topp. Och när det gäller biltjuvarnas fäbless för olika reservdelar så har under sommaren en otippad komponent gjort sig till känna.

Under första halvåret av 2017 har 4006 personbilar efterlysts i Sverige. De mest populära bilarna att stjäla är mot all förmodan inte lyx-vrålåken, utan det hetaste på tjuvarnas marknad är en traditionell Volvo. Göteborgaren ligger i topp och följs därefter av tyska Volkswagen och därefter Audi. Svenska biljätten Saab tycks också kittla tjuvarnas smak för bilmodeller och tar sig in på en fjärdeplats, tätt följd av Ford och därefter BMW.

I jämförelse med samma period föregående år är siffran i princip densamma. Dock kan konstateras att antal bilstölder och efterlysta personbilar under de senaste tio åren har minskat rejält. Under 2016 rapporterades 8.442 bilar som försvunna, vilket kan jämföras med 2006 då antalet uppgick i 24.026 bilar. Enligt polisen har detta att göra med större insatser mot bilstölder, men kanske framförallt att biltillverkare och andra jobbar hårt för att öka säkerheten och förbättra stöldskyddsteknologin.

Men samtidigt som antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige så sker istället en dramatisk ökning av stölder gällande olika typer av bildelar. Sedan 2011 har stölderna ökat med 85 procent och det är storstadsregionerna med Stockholm i topp som är mest drabbade.

Stölder av navigationssystem, airbags och huvudstrålkastare är de absolut vanligaste reservdelarna som stjäls. Skadekostnaderna för stölderna av enbart dessa tre komponenter uppgick förra året till 212 miljoner kronor, i jämförelse med året innan innebar detta en ökning på 104 procent.

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen fortsätter vara de mest stöldutsatta fabrikaten gällande hett eftertraktade reservdelar. BMW har drabbats av 611 stöldtillfällen, Mercedes av 81 stöldtillfällen, Volvo av 91 stöldtillfällen och VW av 137 stöldtillfällen. Ett fabrikat vars stölder på senare tid börjar öka är Audi.

Nu rapporterar polisen i Jönköping och Östergötland om en helt ny bildel som tycks vara den mest eftertraktade på tjuvarnas marknad. Bilägare i dessa regioner rapporterar in att de blivit av med den hållare eller det munstycke som sprutar spolarvätska på bilens strålkastare på fronten. Polisen har fått in ett 50-tal stölder angående denna komponent.

Det är framför allt nya bilar som är drabbade och ett nytt munstycke kan kosta upp till 1.000 kronor. Men varför just dessa bildelar är heta på marknaden är oklart.
Polisen ska nu utreda vad det finns för värde i att sälja delarna vidare, och vilka som kan ligga bakom.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies