ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tema: Bank

Ny attack mot fuskande storbanker

  • Foto: AP

Tunga kapitalförvaltare har i smyg förklarat krig mot storbankerna. Investerare som Blackrock och Pimco planerar stämma bankerna för att de riggat valutakurser.

Internationella storbanker dömdes 2015 att betala mångmiljardbelopp till amerikanska myndigheter för att sin inblandning i manipulation av valutakurser och räntenivåer. I utbyte slapp bankerna åtal och rättegång.

Men bankerna kan inte pusta ut. Kapitalförvaltarna Blackrock, Pimco och BlueCrest har anlitat advokatfirman Quinn Emanuel för att få ut mer miljarder från banker som Barclays, Citigroup, HSBC, JP Morgan, RBS och UBS. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

Trion tänker stämma bankerna i London och New York, och därmed dra sig ur en pågående grupptalan som är begränsad till transaktioner i bara New York. Genom att vidga processen hoppas förvaltarna få ut mer än de 2 miljarder dollar, knappt 18 miljarder kronor,  som står på spel i New York-målet.

Bland andra Citicorp, JP Morgan Chase, Barclays, Royal Bank of Scotland samt schweiziska UBS bildade 2007-2012 en kartell där handlarna gemensamt manipulerade räntenivåer och växelkursen mellan dollar och euro.

Efter att amerikanska myndigheter rullade upp skandalen har banker betalat uppemot motsvarande 100 miljarder kronor i skadestånd för handlarnas agerande. Dussintals inblandade har fått sparken och minst fem personer har åtalats i USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies