Nu vill den storsäljande författaren få vuxna att somna

Hans godnattlitteratur med kaniner, elefanter och traktorer i fokus har hyllats av småbarnsföräldrar över hela världen.
I april är egenutgivaren Carl-Johan Forssén Ehrlin bokaktuell igen. Med en ljudbok är det nu dags att vagga vuxna till sömn.

Carl-Johan Forssén Ehrlin
Carl-Johan Forssén EhrlinFoto:Patrik Svedberg, Day Fotografi

Vintern 2008 satt Carl-Johan Forssén Ehrlin i sin bil hemma i Huskvarna när godnattsagan om Kalle Kanin plötsligt kom till honom. Föga anade då den småländske beteendevetaren, som i tre år mejslade fram sina karaktärer, att ”Kaninen som så gärna ville somna” skulle bli en bästsäljare och en naturlig nattningsrutin för många småbarnsföräldrar runt om i världen.

När manuset väl var klart, 2011, möttes han dock av kalla refuseringshanden från de stora, etablerade förlagen.

”De kallade boken konstig och ville inte alls ge ut den. Den var skriven med instruktioner till föräldrarna hur de kunde läsa boken på ett visst sätt som skulle få en större sövande effekt på barnet. Att vuxna fick instruktioner om hur de kunde anpassa sin röst när de läste en sagobok hade inte förekommit tidigare”, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Kritiken från de olika förlagen gjorde honom till en början nedstämd. Men sedan tog han beslutet att satsa själv. 

”Jag såg framför mig hur boken nådde ut till olika delar av världen och jag ordnade egna översättningar med hjälp av vänners vänner till en början. När jag väl fick mitt genombrott kom boken upp som nummer ett på Amazons bestseller-lista i flera länder samtidigt.”

Tio år efter utgivningen har ”Kaninen som så gärna ville somna” sålt i nästan fyra miljoner exemplar. Boken har översatts till 46 språk och är en av Sveriges mest sålda egenutgivna böcker. Nyligen står det klart att den är Sveriges mest sålda bok 2020, räknat i volym (årets mest sålda bok räknat i kronor var Keplerdeckaren ”Spegelmannen”) och såldes nästan uteslutande digitalt enligt den officiella bokstatistiken.

”Jag tycker om att vara underdog, så visst är det lite kul”, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Sedan det första boksläppet har han även gett ut uppföljarna ”Elefanten som så gärna ville somna” och ”Traktorn som så gärna ville somna”. När han under våren är aktuell med en ny bok, denna gång i ljudform, har han inte uppvaktat de etablerade förlagen med sitt manus.

”Eftersom jag redan har fungerande kanaler för ljudböcker i Sverige faller det sig naturligt att ge ut ljudboken själv. Det ger mig bättre inflytande kring utgivningen och bättre ersättning.”

Titeln för boken, med planerad lansering i mitten av april, är ”Jag som så gärna vill somna”. Carl-Johan Forssén Ehrlin beskriver det som en sömnbok för vuxna. 

”Den blir mer som riktad avslappning för att få sova gott. Jag vet med mig att det är väldigt många vuxna som faktiskt lyssnar på mina sövande barnböcker för att själva somna. Jag hoppas att de kommer uppskatta vuxenversionen om de vill få lite omväxling till att somna med en kanin, en elefant och en traktor.”

Riktad avslappning, vad innebär det?
”Att jag guidar personen som lyssnar till att slappna av och vilja somna. Jag ber personen att slappna av i olika delar av kroppen; att tänka på ett visst sätt och att lägga undan sina tankar. I jämförelse med barnböckerna som istället subtilt säger samma sak, men genom sagokaraktärer. Båda fungerar lika bra, men för vuxna kan den riktiga agendan vara uttalad att man kommer att somna med hjälp av sagan.”

Folk försöker med skärm- och koffeinfria kvällar, tyngdtäcken och matematiska övningar för att sova bättre. Varför är en sömnbok ett bättre alternativ?
”Det är inte säkert att det är, man får testa sig fram. Min intention är att hjälpa den som lyssnar att rensa huvudet på allt som snurrar där inne.”

Hur kommer det sig att vi fokuserar så mycket på hur bra eller dåligt vi sover, att vi nästan har börjat tävla i sömn?
”Sömn är ju väldigt viktigt för oss människor, så vi kan processa alla intryck under dagen, få ner våra stressnivåer och läka våra sår. Sedan finns det ju alltid en viss mängd sömn som är tillräcklig, men den är ju unik för varje individ och beroende på omständigheter i våra liv just då”, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Hans eget förhållande till sömn har inte alltid varit helt okomplicerat. Det fanns en tid i hans liv då han brukade vakna vid fyratiden på natten, framför allt under stressiga perioder.

”Det tog ett tag innan jag förstod sambandet med att kroppen hade för mycket stresshormoner aktiva i kroppen när den somnade, vilket gör att man vaknar runt den tiden på natten då. När stressen lade sig slutade jag också vakna på natten.”

Efter genombrottsåret 2015 omsatte Ehrlin Publishing, Carl-Johan Forssén Ehrlins eget företag, knappt 38,3 Mkr med en vinstmarginal på närmare 60 procent. Att pengar är en drivkraft för honom som egenutgivare vill han dock inte medge.

”Jag har mitt fokus på att försöka göra världen bättre när jag lämnar den än när jag kom”, säger han.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?