ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nu väntar budgetstrid

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna utlovar skattesänkningar på arbete och mer pengar i försvaret i en kommande budget. Partiets budgetinitiativ ställer samtidigt regeringsfrågan på sin spets. 

I en debattartikel i Di på torsdagen utlovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson fler poliser och kortare vårdköer i en kommande M-budget. På eftermiddagen gav Svantesson nya ledtrådar om det politiska innehållet vid en pressträff. 

“Man kan vara säker på är att budgeten kommer att innehålla skattesänkningar som gör det mer lönsamt att jobba”, säger Elisabeth Svantesson utan att vilja presentera några belopp. 

Ett område som får mer pengar i en moderat budget är försvaret, som enligt ÖB Micael Bydén behöver 3 miljarder kronor extra redan nästa år. 

“Det är självklart att det kommer finnas mer resurser till försvaret i vår motion”, säger Elisabeth Svantesson.  

Beskedet från övergångsregeringen om principerna för en budget rensad på nya politiska förslag, ställer sig Moderaterna bakom. Elisabeth Svantesson menar ändå att den ändå har en rödgrön prägel och kommer nu att försöka fälla den genom att lägga fram en skuggbudget i riksdagen. 

Helst vill Moderaterna lägga fram en alliansbudget. Kristdemokraterna är med på tåget, men får Elisabeth Svantesson inte med sig även Centerpartiet och Liberalerna kan det bli fråga om en moderat budgetmotion som tar avstamp i en blandning av alliansens gemensamma programförklaring och partiets politik. 

Om en M-budget skulle få riksdagens stöd betyder det stopp för flera rödgröna reformer från den förra mandatperioden, påpekar Elisabeth Svantesson och exemplifierar med socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner och elcykelpremier.

“Det är ingen hemlighet att vi var emot detta från början”, säger hon. 

Enligt Fredrik Olovsson (S), som är vice ordförande i finansutskottet, är huvudspåret att S avstår från att lägga en egen budgetmotion, men dörren står på glänt. 

“Skulle alla partier lägga budgetmotion och inte se det här som ett tillfälle där vi ska ha ordning och reda kanske vi inte är det enda partiet som inte lägger fram en budget”, säger han. 

Elisabeth Svantesson medger att det ser mörkt ut för Ulf Kristersson att klara nästa veckas statsministeromröstning. Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelat att partiet kommer att rösta nej, medan Centerpartiets partiledare i intervjuer har gjort sannolikt att man landar i samma slutsats. 

“Självklart hoppas jag att de som har sagt att Ulf Kristersson vore en bra statsminister röstar på honom”, säger Elisabeth Svantesson med adress till de båda partierna. 

Är budgeten ett sätt att pressa Centerpartiet och Liberalerna i regeringsfrågan? 

“Nej det här är precis vad det låter som, ett sätt att möta de stora reformbehov som Sverige har”, säger Elisabeth Svantesson. 

Om er budget får störst stöd har ni ett regeringsunderlag?
"Om man kopplar ihop de frågorna så kan man se det så."

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer