Nu väntar budgetstrid

Moderaterna utlovar skattesänkningar på arbete och mer pengar i försvaret i en kommande budget. Partiets budgetinitiativ ställer samtidigt regeringsfrågan på sin spets. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

I en debattartikel i Di på torsdagen utlovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson fler poliser och kortare vårdköer i en kommande M-budget. På eftermiddagen gav Svantesson nya ledtrådar om det politiska innehållet vid en pressträff. 

“Man kan vara säker på är att budgeten kommer att innehålla skattesänkningar som gör det mer lönsamt att jobba”, säger Elisabeth Svantesson utan att vilja presentera några belopp. 

Ett område som får mer pengar i en moderat budget är försvaret, som enligt ÖB Micael Bydén behöver 3 miljarder kronor extra redan nästa år. 

“Det är självklart att det kommer finnas mer resurser till försvaret i vår motion”, säger Elisabeth Svantesson.  

Beskedet från övergångsregeringen om principerna för en budget rensad på nya politiska förslag, ställer sig Moderaterna bakom. Elisabeth Svantesson menar ändå att den ändå har en rödgrön prägel och kommer nu att försöka fälla den genom att lägga fram en skuggbudget i riksdagen. 

Helst vill Moderaterna lägga fram en alliansbudget. Kristdemokraterna är med på tåget, men får Elisabeth Svantesson inte med sig även Centerpartiet och Liberalerna kan det bli fråga om en moderat budgetmotion som tar avstamp i en blandning av alliansens gemensamma programförklaring och partiets politik. 

Om en M-budget skulle få riksdagens stöd betyder det stopp för flera rödgröna reformer från den förra mandatperioden, påpekar Elisabeth Svantesson och exemplifierar med socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner och elcykelpremier.

“Det är ingen hemlighet att vi var emot detta från början”, säger hon. 

Enligt Fredrik Olovsson (S), som är vice ordförande i finansutskottet, är huvudspåret att S avstår från att lägga en egen budgetmotion, men dörren står på glänt. 

“Skulle alla partier lägga budgetmotion och inte se det här som ett tillfälle där vi ska ha ordning och reda kanske vi inte är det enda partiet som inte lägger fram en budget”, säger han. 

Elisabeth Svantesson medger att det ser mörkt ut för Ulf Kristersson att klara nästa veckas statsministeromröstning. Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelat att partiet kommer att rösta nej, medan Centerpartiets partiledare i intervjuer har gjort sannolikt att man landar i samma slutsats. 

“Självklart hoppas jag att de som har sagt att Ulf Kristersson vore en bra statsminister röstar på honom”, säger Elisabeth Svantesson med adress till de båda partierna. 

Är budgeten ett sätt att pressa Centerpartiet och Liberalerna i regeringsfrågan? 

“Nej det här är precis vad det låter som, ett sätt att möta de stora reformbehov som Sverige har”, säger Elisabeth Svantesson. 

Om er budget får störst stöd har ni ett regeringsunderlag?
"Om man kopplar ihop de frågorna så kan man se det så."

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?