ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Självklart att Powell sänker

  • Fedchefen Jerome Powell. Foto: Susan Walsh

USA-ekonomin skapade färre nya jobb än väntat i augusti. Trots att löneökningstakten var högre än väntat lär det spä på spekulationerna om nya räntesänkningar.

Sysselsättningen i USA ökade i augusti med 130.000, enligt arbetsmarknadsdepartementet. Det var en bit under de 158.000 som analytikerkåren, enligt nyhetsbyrån Reuters enkät, hade räknat med. Dessutom reviderades utfallen för juni och juli ned med sammanlagt 20.000. Arbetslösheten låg kvar på 3,7 procent.

Ytterligare en svaghet i jobbsiffrorna var att de hölls uppe av att rekryteringen inför nästa års folkräkning kommit igång, vilket tillfälligt kommer att lyfta antalet offentligt anställda. Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 96.000. 

Rapporten innehöll också ljuspunkter. Både arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden steg något. Och den genomsnittliga veckolönen steg med 3,2 procent i årstakt. Det är en ganska respektabel ökningstakt och skvallrar om ett fortsatt bra tryck på arbetsmarknaden.

Å andra sidan brukar lönetrycket komma först mot slutet av en konjunkturcykel. Och ökningstakten i antalet nya jobb har sjunkit. Genomsnittet för året är 158.000 nya jobb per månad. Det kan jämföras md 223.000 under 2018. Med tanke på att USA-ekonomin har vuxit i tio år på raken nu är det dock inte konstigt om takten sjunker en aning.

För centralbanken Federal Reserve, och därmed för marknaderna, handlar det om att väga jobbrapporten signaler om lite svagare konjunktur mot den oväntat höga löneökningstakten. Fed har varit tydligt med att lite högre inflation är välkommet, även om den skulle skjuta över målet en aning, och dessutom är inflationen i dagsläget på lägre nivåer än centralbanken skulle önska. 

Fredagens siffror bör därmed befästa tron på nya räntesänkningar från Fed. Det är också vad den initiala marknadsreaktionen – svagare dollar och lite lägre räntor – skvallrar om. 

Marknaden räknar med ytterligare fyra sänkningar. Det är aggressivt, men att räntan sänks vid mötet om knappt två veckor är i det närmaste självklart. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer