1515
Annons

Nu träder vaccinplikten i kraft i Österrike

Människor över 18 år i Österrike som väljer att inte vaccinera sig riskerar från och med i dag böter på upp till 36.000 kronor.

Foto:Erik Mårtensson/TT

Vaccinationslagen, som klubbades igenom av det österrikiska parlamentet den 20 januari, och fick den formella underskriften av president Alexander Van der Bellen i går, togs fram när den smittsamma omikronvarianten började spridas i november.

Åtgärden har stöd hos 60 procent av Österrikes befolkning, enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning. Men lagen är starkt polariserande och parlamentsomröstningen ackompanjerades av högljudda protester i Wiens innerstad.

”Inget annat land i Europa har följt efter oss vad gäller obligatorisk vaccinering”, säger Manuel Krautgartner, som engagerat sig i motståndet mot vaccinationskravet, till AFP.

Den som inte vaccinerar sig riskerar böter på motsvarande på mellan 600 och 3.600 kronor beroende på ekonomiska förutsättningar. Vissa grupper är undantagna från plikten, däribland gravida kvinnor, som dock uppmanas att vaccinera sig.

Vaccinationstäckningen i Österrike ligger på 75,7 procent, visar siffror från i torsdags.

I grannlandet Tyskland pågår politiska diskussioner om att införa vaccinplikt. Förbundskansler Olaf Scholz och stora delar av den politiska mitten är för en sådan, medan bland andra ordföranden för Tysklands vaccinkommission är emot och något beslut har ännu inte fattas.


Sommarvåg av corona i Tyskland och Danmark

I Danmark fortsätter ökningen av antalet smittade av covid-19. Den senaste sjudagarsperioden ökade antalet smittofall med över 50 procent mot veckan innan – som i sin tur var den första veckan på fyra månader med ökat antal fall.

Det uppger Statens Serum Institut (SSI), enligt DR. Bakom ökningen ligger enligt SSI den nya varianten av omikron, BA.5, som tycks vara mer smittsam än tidigare virusvarianter.

Även Tyskland ser stigande siffror, den senaste veckan har antal smittade fördubblats, rapporterar ARD.

”Men det finns ingen anledning av gripas av panik. Det här ska inte förstöra sommaren, men alla måste ta sitt ansvar och skydda sig”, säger hälsominister Karl Lauterbach till tv-kanalen om vad han kallar en ”sommarvåg”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?