1515

Nu tömmer börsjätten huvudkontoret

Varför bara erbjuda andra bolag att nyttja coworkingbolaget United Spaces tjänster tänkte fastighetsbolaget Castellum som nu placerat delar av den egna personalen i dotterbolagets nya lokaler i Göteborg.  

”Snart sitter alla våra medarbetare hos United Spaces”, säger vd Henrik Saxborn.

Castellums vd Henrik Saxborn.
Castellums vd Henrik Saxborn.Foto:Bo Håkansson

Det är på Östra Hamngatan i Göteborg som Castellums CAST +0,79% Dagens utveckling personal ska ta plats som medlemmar i coworkingbolaget United Spaces lokaler, som växt från 2.500 till 6.000 kvadratmeter under det senaste året. 

”Det är holdingbolaget Castellum AB och Castellum Väst, en av bolagets fyra regionala bolag, som ska flytta in i våra lokaler”, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på United Spaces. 

”Inflyttning är från 1 juni, men eftersom personalen fortfarande jobbar hemifrån räknar vi med att de kommer hit successivt under augusti, september.”

För Castellums avgående vd, Henrik Saxborn, är flytten till dotterbolagets lokaler ett sätt att testa coworking-lösningen på egen hand. 

”Samtidigt vill vi öka kvaliteten för våra medarbetare genom att bli medlemmar i ett större nätverk och kunna sitta just på United Spaces. Detta blir helt enkelt en dubbelvinst där vi lär oss mer om våra egna produkter och tjänster samtidigt som vi ökar kvaliteten för våra medarbetare.”

Vad blir det för effekt på kostnaderna?
”Vi räknar med att minska vår totala kostnad för kontoret med minst 30 procent per medarbetare. Det ligger främst i att vi delar på resurser istället för att ha allting eget som tidigare. Samma sak gäller normalt sett för våra kunder”, säger Henrik Saxborn. 

När flyttar resten av Castellums personal till United Spaces?
”Det har vi inte bestämt än, vi startar med huvudkontoret. Men jag tror att snart sitter alla våra medarbetare som medlemmar hos United Spaces. Det ökar förutsättningarna för flexibilitet och anpassningsförmåga och är en kostnadseffektiv lösning. Dessutom är jag övertygad om att det kan göra oss ännu mer attraktiv som arbetsgivare”, säger han. 

Yvonne Sörensen Björud, vd på United Spaces.
Yvonne Sörensen Björud, vd på United Spaces.Foto:David Thunander

De runt 100 Castellumanställda som i ett första skede kommer att sitta i United Spaces utrymmen får en särskild yta med egen nyckel, samtidigt som har de tillgång till den totala ytan på 6.000 kvadratmeter där det finns matsal, fler mötesrum och lounger. 

”Vi sköter allt runt omkring som post, reception, inredning, kaffe och annat som det kan finnas behov av. Vi skapar också möjligheter för våra olika medlemmar att träffas genom gemensamma frukostar, seminarier, utbildningar, medlemsluncher där medlemmarna får presentera sig för varandra”, säger Yvonne Sörensen Björud.  

Vad finns det för nackdelar med att byta sina vanliga lokaler mot coworking?
”Jag ser inga nackdelar. Ibland kan medarbetare vara negativa i en rädsla för det nya. Som när Trafikkontoret flyttade in till oss på Waterfront i Stockholm under ett år för att de byggde om sina lokaler. Många var skeptiska men efter en vecka fick vi höra från några att de inte ville flytta härifrån.”

United Spaces förvärvades av Castellum för två år sedan och sedan dess har bolaget växt kraftigt, inte minst under pandemiåret 2020 då antalet kvadratmeter ökade från 14.000 till 35.000.  

”När United Spaces kom in i Castellum fanns tre anläggningar, Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan har det varit en ketchupeffekt. Vid sidan av Östra Hamngatan öppnar vi Geely Innovation Center på Lindholmen 1 september, lokaler som omfattar 2100 kvadratmeter och ytterligare 2000 kvadratmeter i nästa steg. Torsgatan i Stockholm och Rådhuset i Uppsala är andra exempel.”

Nyligen övertog United Spaces också tre anläggningar med totalt 420 medlemmar i Stockholm från konkurrenten UMA Workspaces.  

”Vi räknar med att det kommer att bli en jättestor efterfrågan på coworking när covid lagt sig, från både stora och små företag”, säger Yvonne Sörensen Björud. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?