1515
Annons

Nu tar regeringen tag i Riksbanken

Direktiven till den utredning som ska se över Riksbankens mål och verktyg är nu klara, skriver Reuters. Regeringen kan fatta beslut om utredningen redan på torsdag.

Mats Dillén.
Mats Dillén.Bild:TT

Regeringens utredning spelar sannolikt en viktig roll i utformandet av Riksbankens arbete och den svenska penningpolitiken under de kommande årtiondena.

Utredningen kommer att baseras på den oberoende granskningen som Mervyn King, tidigare chef för Bank of England, och Marvin Goodfriend, tidigare rådgivare vid Federal Reserve, presenterade i januari. Det skriver Reuters med hänvisning till källor.

Riksbanken har under flera år kritiserats för att missa inflationsmålet på 2 procent. Mervyn King och Marvin Goodfriend rekommenderade att banken skulle ges mer flexibilitet kring målet. De ansåg också att Riksbanken skulle få en större roll i hanteringen av den finansiella stabiliteten.

Enligt Reuters källor blir Mats Dillén, tidigare chef för Konjunkturinstitutet, regeringens utredare. Mats Dillén säger till nyhetsbyrån att han inte fått en officiell förfrågan.

Beslut om utredningen kan fattas redan vid nästa regeringssammanträde på torsdag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?